Pastadeeg maken is vrij eenvoudig als je een pastamachine
hebt en deze basisregel volgt: gebruik één losgeklopt ei per
100 gram 00-bloem.
Farina di grano duro is fijngemalen bloem van harde granen.
Ga gewoon voor een authentiek Italiaans product dat nu
overal in de winkel te koop is, dan ben je zeker van een goed
eindresultaat.
Bloem en eieren, méér hoeft er niet in het basisdeeg, zelfs
geen olijfolie of kruiden. Zeef de bloem, maak een kuiltje in
het midden en giet er de eieren in. Meng met een vork tot de
bloem vermengd is met de eieren.
pastadeeg
00 farina di grano duro
eieren
Het basisdeeg is nu gebruiksklaar. Met de pastamachine kan
je er spaghetti, tagliatelle, lasagne, ravioli of nog tal van andere
pastavormen van maken.
Foto rechts: de verse pasta kan op
een droogrekje gehangen worden
voor gebruik, maar dat hoeft niet. Het
is wel handig indien je de pasta niet
onmiddellijk gebruikt.
Dan begint het kneden met de hand. Na 10 minuten heb je een
elastisch deeg, stevig en glad. Het mag niet meer aan de
vingers of aan het werkblad kleven.
Dek het deeg af. Vroeger deden we dat met plastiekfolie, maar
dat product heeft geen plaats meer in een keuken. Daarom
gaat de deegbal in een afsluitbare glazen kom. Laat 30
minuten rusten op kamertemperatuur.