ingrediënten - info
visafval
(witvis, platvis)
ui
selder
prei
knoflook
Maak het visafval schoon. Verwijder de ingewanden en was
het bloed van de graten en afsnijdsels weg onder de lopende
kraan.
Hak de ui, selder, prei, wortel en venkel in grove stukken. Doe
er een paar gekneusde knoflookteentjes bij. Hak het visafval
in stukken. Doe alles samen in een kookpot en vul aan met
water tot alle ingrediënten ondergedompeld zijn. Kruid met
peper en zout.
Maak een kruidentuiltje van peterseliestengels, tijm, laurier en
rozemarijn. Leg het in de kookpot. Breng aan de kook en
verminder dan het vuur tot tegen het kookpunt. Na 30 minuten
is de visbouillon klaar.
Druk de bereiding door een puntzeef.
visfond - visfumet - visbouillon
Je kan er nu verschillende dingen mee doen.
Ofwel onmiddellijk gebruiken, ofwel laten afkoelen en er dan
de resterende vetogen afscheppen en invriezen.
Maar je kan de gezeefde bouillon ook verder inkoken tot een
fond of fumet voor een meer geconcentreerde smaak.
wortelen
venkel
peterselie
tijm
rozemarijn
laurier
peper en zout