ingrediënten - info
varkenshaasje
Blonde Leffe 0,0%
tijm
rozemarijn
marjolein
kruidnagelpoeder
laurierpoeder
uien
peper en zout
Koken met bier vraagt om een heel andere benadering
van de receptuur, dan bij het gebruik van wijn.
De zurige smaak ervan mag niet doorwegen, maar mag
enkel een fris accent geven aan het gerecht.
Hier werd gekozen voor alcoholvrije Blonde Leffe wat de
smaak nét iets minder zurig maakt.
tournedos van varkenshaasje met Leffesaus
knoflook
boter
gedroogde geroosterde
uitjes
wildfond
culinaire room
cassonadesuiker
OXO (vleesextract)
bruine sausenbinder
groentefrietjes
Zeef de bereiding door een puntzeef en druk alle vocht er
goed uit. Gier er een half glas culinaire room bij, roer om en
breng aan de kook. Bind de saus met bruine sausenbinder van
maïszetmeel.
Op het bord. Een paar medaillons van het varkenshaasje met
daarover de Leffesaus. Dien op met groentefrietjes en
seizoensgroenten.
Het varkenshaasje. Verdeel het varkenshaasje in twee
stukken. Steek ze elk afzonderlijk in een sous vide zak met
een takje tijm en rozemarijn. Trek ze vacuüm. Neem een
diepe kasserol of een sous vide bak en vul deze met warm
water. Stel de temperatuur in op 55 °C en laat het water warm
worden. Leg de zakken erin en stel de timer af op 90 minuten.
Droog de stukken vlees daarna goed af met keukenpapier en
bak ze, net voor het opdienen, in een pan met bruisende boter
zodat ze een goudbruine korst krijgen. Kruid bij met peper en
zout. Snijd het haasje in medaillons van een drietal centimeter
dik.
Leffesaus: snipper ui een paar teentjes knoflook en sauteer
beiden in een beetje boter. Schep er een paar eetlepels
gedroogde geroosterde uitjes onder en kruid met peper, zout,
tijm, marjolein, kruidnagelpoeder en laurierpoeder.
Giet een half flesje Blonde Leffe 0,0% bij de bereiding. Roer
goed om. Voeg daarna een bokaaltje wildfond toe en breng
aan de kook. Breng verder op smaak met een eetlepel
cassonadesuiker en een flinke scheut goeie ouwerwetse OXO
of een ander merk vleesextract.