laurier
rode wijn
jeneverbessen
kruidnagel
peper & zout
aalbessengelei
pure chocolade
(hazenbloed)
bruine champignons
gezouten spekjes
zilveruitjes
ingrediënten - info
hazenbillen
vloeiende bloem
boter
ui
knoflook
wortelen
tijm
rozemarijn
peterselie
wildfond
Voorzichtig met de dosering. De chocoladesmaak mag
absoluut niet overheersen. Laat kort inkoken. Zet het vuur laag
en voeg het bewaarde hazenbloed toe indien gewenst.
Eventjes boven het kookpunt brengen. Voeg de billen toe en
houd de bereiding daarna op temperatuur, zonder koken.
Kuis en snijd bruine champignons. Bak spekjes en zilveruitjes
in boter. Voeg de champignons toe. Kruid met peper en zout.
Voeg deze bereiding toe aan de bereiding in de kookpot.
Je kan dit eindresultaat op temperatuur bewaren voor
onmiddellijk gebruik, of koel wegzetten voor de volgende dag.
Begeleiding: kies voor een aardappelbereiding, groenten of
warm fruit naar smaak of zoals hier voor knolselderstoemp met
tuinkruiden en gebakken appelpartjes.
Stoof grof gesneden ui, knoflook en wortel aan in hete boter
en leg dit in een ruime stoofpot.
Versnijd de hazenbillen in twee stukken. Bestuif met vloeiende
bloem. Schroei ze rondom dicht in hete boter en leg ze in de
kasserol.
Maak een kruidentuiltje van verse tijm, rozemarijn, peterselie
en laurierblaadjes. Bind met keukengaren en leg het in de pot.
Voeg rode wijn en wildfond toe tot het vlees ondergedompeld
is. Voeg gekneusde jeneverbessen en kruidnagel toe. Kruid
verder af met peper en zout. Laat minstens anderhalf tot twee
uur stoven op laag vuur.
Haal de billen uit de pot, dek af en houd warm. Zeef de saus
en giet ze in een propere kookpot. Breng aan de kook en voeg
aalbessengelei en een gebroken reep chocolade toe.
civet van haas
Civet van haas of hazenpeper wordt traditioneel met
hazenbloed bereid. In dit recept wordt dit weggelaten. Wil
je het toch gebruiken, dan giet je het erbij samen met de
aalbessengelei en de chocolade.
Zoals alle stoofpotjes, bewaar je deze bereiding best een
nachtje in de koeling. Breng het terug op temperatuur op
een zacht vuurtje voor het opdienen.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.