bieslook
grof zout
peper uit de molen
cayennepeper
avocado
citroen
sjalot
paprikapoeder
kerstomaatjes
kropsla
toastbrood
ingrediënten - info
verse tonijnmoten
visbouillon
mosselkruiden
eieren
rode ui
verse ansjovisfilets
kappertjes
verse koriander
peterselie
Tonijnsalade: pocheer de tonijn in visbouillon, opgekookt
met mosselkruiden. De vis mag nét niet meer rosé zijn. Laat
even afkoelen. Kook een paar eitjes hard, laat afkoelen en
haal de schaal eraf. Schil en snipper een rood uitje. Laat een
paar verse ansjovisfilets uitlekken. Laat een tweetal eetlepels
kappertjes uitlekken. Hak verse koriander en peterselie. Snijd
een paar bieslooksprieten op ringetjes.
Doe de gepocheerde tonijnmoten, de eitjes, het uitje en de
ansjovis in de blender en hak grof. Meng met de kappertjes,
koriander, peterselie en bieslook. Kruid met grof zout, een
draai uit de pepermolen en een snuifje cayennepeper. Vul een
middelgrote ring met de tonijnsalade en stort ze uit op de
borden.
Guacamole: haal de pit uit de avocado en hak het vruchtvlees
grof. Besprenkel met citroensap en meng met een paar lepels
pocheervocht, fijngehakte koriander en peterselie. Voeg een
fijngehakt sjalotje toe en breng op smaak met peper en zout.
lauwe tonijnsalade met guacamole
Koop nooit tonijn zonder dat de verpakking het label van
duurzame visvangst draagt. Ga ervan uit dat alle
tonijnsoorten met uitzondering van de bonito, bedreigd
zijn en dus best gemeden worden, ook al ligt het netjes
verpakt in de winkelrekken.
Daar begint soms de denkfout: het ligt er toch, dat beest is
dood en wordt best opgegeten. Kwestie van geen voedsel
te verspillen. Commercieel is de redenering andersom: het
lag in het rek en is verkocht, dus er is vraag naar, dus
kopen we een nieuw lot aan.
Gelukkig komt er stilaan een ommekeer in de geesten,
vooral onder druk van de consumenten.
Werk dit lunchgerechtje af met een hardgekookt ei,
bestrooid met paprikapoeder, peper en zout, kerstomaatjes,
sla, gesnipperd bieslook en een schijfje citroen. Serveer met
toast.
Merk op dat dit recept geen toegevoegde vetstoffen bevat.