rundergehakt
peper & zout
tijm
zoete paprikapoeder
cheddar
harde geitenkaas
broodjes
mosterd
honing
frietaardappelen
kerstomaatjes
eieren
ijsbergsla
zoete maïs
komkommer
ingrediënten - info
sjalotje
knoflook
olijfolie
Griekse yoghurt
zoete chilisaus
ketchup
mierikswortelcrème
JD barbecuesaus
verse ananas
mango
uien
rode balsamico
Parmaham
Leg daarop een schijf ananas. En verder naar boven toe: een
hamburger uit de ovenschotel, een plakje Parmaham, een
flinke schep gekarameliseerde ui, een schijfje mango en sluit
af met het bovendeel van het broodje en fixeer met een
barbecuespiesje. Hou de burgers warm in een oven op 85°C
en begin aan de bordvulling.
Maak strofrietjes. Snijd frietpatatjes op luciferdikke frietjes.
Doe dat met een mandoline, want met de hand duurt het een
eeuwigheid. Droog de minifrietjes en hang ze 2 minuutjes in
de frituurpan op 150°C. Laat afkoelen en bak een tweede
keer op 175°C tot goudbruin.
Bak kerstomaatjes in een pannetje en zet de andere
ingrediënten klaar.
Op het bord. Een warm gehouden burger en dan naar eigen
inspiratie de andere ingrediënten: ijsbergsla, een hard-
gekookt eitje, de warme kerstomaatjes, uitgelekte zoete
maïs, komkommerschijfjes, de strofrietjes en een potje saus.
Die kan koud geserveerd worden, maar opgewarmd is ook
OK.
Begin met de saus. Snipper een sjalotje en plet een tweetal
knoflookteentjes. Stoof ze in een scheutje olijfolie en laat
afkoelen. Meng met Griekse yoghurt. Voeg dan naar eigen
smaak de andere ingrediënten toe: zoete chilisaus, ketchup,
mierikswortelcrème en barbecuesaus van Jack Daniels of een
soortgelijk product op basis van whisky.
De ananas. Schil en snijd een verse ananas in dunne
schijven. Leg ze in een hete grillpan en bak ze aan beide
kanten tot een grillpatroon zichtbaar is. Snijd een geschilde
mango in dunne plakjes. Laat een op ringen gesneden ui
karamelliseren in een scheutje olijfolie. Meng op het einde met
een paar lepels rode balsamico.
Droog sneetjes Parmaham tussen velletjes bakpapier en
onder gewicht 1 minuut in een microgolfoven op hoogste
vermogen.
Maak de burgers. Kruid zuiver rundergehakt met peper, zout,
tijm en zoete paprikapoeder. Neem een portie gehakt in de
hand en duw er een put in. Vul met geraspte cheddar en plooi
het vlees erover, zodat de kaas in het centrum van de vleesbal
zit. Druk plat tot de klassieke hamburgervorm.
Bak de burgers in de pan tot ze goed gaar zijn. Leg ze dan in
een ovenschotel. Bedek ruim met geraspte harde geitenkaas
en zet onder de grill tot de kaas smelt en kleurt.
Snijd hamburger-broodjes middendoor en grill ze op de
broodtoaster. Maak een sausje van mosterd met honing en
borstel de bodem van de broodjes ermee in.
ananasburger met Jack Daniels saus
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.