Het ovenpannetje:
mascarpone
tomatenconcentraat
kippenborstfilets
witloofstronkjes
kerstomaatjes
ui
knoflook
grison
buffelmozzarella
Parmezaan
peper en zout
oregano
ingrediënten - info
De gratin:
aardperen
zoete aardappel
ui
knoflook
peper en zout
komijnpoeder
paprikapoeder
gemberpoeder
nootmuskaat
cheddar
Parmezaan
ovenpannetje met kip, witloof en tomatensaus
Maak eerst een sausje van mascarpone en
tomatenconcentraat. Warm de mascarpone op, zonder aan de
kook te brengen en meng met een paar eetlepels
tomatenpuree.
Schroei de kippenfilets rondom dicht, zonder ze volledig te
bakken. Kruid ze met een mespuntje paprikapoeder, peper en
zout. Haal de bittere kern uit de witloofstronkjes. Stoom ze
kort, ze hoeven niet volledig gaar te zijn.
Voor de tomatensaus: snijd een ui in halvemaantjes, plet een
paar knoflookteentjes en bak ze in een pannetje tot de ui
glazig is. Voeg een beetje passata toe, ongeveer net zoveel
als het volume van de gebakken ui. Breng op smaak met
peper, zout en oregano. Snipper het grisonvlees, meng met de
saus en laat die nog een minuutje sudderen.
Vul het schoteltje. Bedek de bodem van de ovenpannetjes
met een paar eetlepels van de mascarponesaus. Leg daarop
de kipfilets en witloofstronkjes. Schep de tomatensaus
bovenop. Dek af met een laag gescheurde buffelmozzarella en
geraspte Parmezaan.
Zet de pannetjes een halfuurtje in een voorverwarmde oven op
185°C tot de kaas kleurt.
De gratin. Schil de aardpeertjes en een gelijke hoeveelheid
zoete aardappel. Stoom ze gaar in een twintigtal minuutjes.
Bak een gesnipperde ui met een paar teentjes geplet knoflook
tot glazig.
Voor dit gerecht heb ik een vetloze braadpan gebruikt.
Dankzij een speciale coating kan je daarin vlees, vis en
groenten bakken zonder toevoeging van olie of boter. Heb
je dit soort pan niet in huis, gebruik dan een antikleefpan
met een spuitbusje olijfolie.
Voeg beide bereidingen samen en pureer. Meng met gemalen
cheddar. Breng op smaak met peper, zout, nootmuskaat,
komijnpoeder, paprikapoeder en gemberpoeder. Overdrijf niet
met de kruiding en geef je eigen smaakaccenten.
Schep de puree in ovenpotjes. Dek af met een dun laagje
geraspte Parmezaan. Zet de potjes een kwartiertje in een hete
oven op 185°C en laat daarna de kaas kleuren onder de
ovengrill.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.
meer recepten met pluimvee: