grison rundvlees
tomaten
knoflookpoeder
tijm
oregano
gedroogde peterselie
lente-uitjes
eieren
zuiver rundsgehakt
barbecuezout
zoetzure augurk
ingrediënten - info
zoete aardappel
olijfolie
peper en zout
avocado’s
citroen
gerookt paprikapoeder
koriander
uien
balsamico
De buns. Snijd de zoete aardappel ongeschild in schijven van
1.5 cm dik. Bestuif langs beide zijden met een beetje olijfolie
uit een spuitbusje en leg ze op een ovenrooster. Kruid met
peper en zout. Laat ze 30 minuutjes bakken in hete lucht op
185°C. Hou ze daarna afgedekt warm tot gebruik.
Warme avocadosaus. Haal het vruchtvlees uit de avocado’s,
snijd het in reepjes en wentel die in citroensap. Mix tot pulp in
de blender. Kruid met peper, zout, gerookt paprikapoeder en
koriander. Doe deze saus in een potje, zet het 2 minuten in
een microgolfoven op vol vermogen en houd het daarna
afgedekt warm in een oven op 85°C. Roer goed om voor
gebruik.
Andere bereidingen. Snijd een grote ui in ringen. Bak ze met
een lepeltje olijfolie in een antikleefpan tot ze karamelliseren.
Besprenkel met wat rode balsamico. Zet warm weg.
Leg dunne plakjes grison rundvlees tussen twee blaadjes
bakpapier. Zet ze onder gewicht 1,5 minuutje in de
microgolfoven op volle kracht. Ze zijn nu krokant en breekbaar.
Laat even afkoelen en breek ze in stukjes. Bewaar ze in een
potje.
Snijd een tomaat in dunne plakjes. Bestuif met olijfolie en kruid
met knoflookpoeder, tijm, oregano en gedroogde peterselie.
Zet ze 10 minuten in een hete oven op 185°C. Bewaar daarna
warm.
Snipper een paar lente-uitjes. Bak ze kort op hoog vuur in een
blini-pannetje, of gewoon in een kleine pan. Giet er een ei over
en maak er een spiegelei van, één per persoon. Houd warm.
De smashburgers. Kruid het vlees met peper, barbecuezout
en gerookt paprikapoeder. Verdeel het in porties ter grootte
van een golfballetje. Verhit een plancha of een brede
antikleefpan op hoog vuur. Bestuif met een minimum aan
olijfolie uit een spuitbusje. Leg de vleesballen erop. Druk ze
plat met de brede spatel tot ze maximum 1 cm dik zijn. Laat
ongeveer 3 minuten bakken aan elke kant.
Stapel drie smashburgers met daartussen laagjes cheddar.
Zet deze stapeltjes even in een hete oven, tot de kaas smelt.
Begin nu meteen aan de opbouw.
smashburger met warme avocadosaus
De opbouw. Begin met een dikke schijf zoete aardappel. En
dan naar boven toe: warme tomaat, de smashburgers met
cheddar, een flinke schep gebakken ui, een schijfje zoetzure
augurk en daarop de tweede schijf zoete aardappel. Leg
bovenop voorzichtig het spiegeleitje. Fixeer de constructie met
een barbecuespiesje.
Op het bord: in het midden de smashburger. Daarrond een
laag warme avocadosaus met het gebroken grisonvlees.
Het concept dateert van de jaren ’60. Bill Culvertson,
restauranthouder in Kentucky, creëerde de
"smashburger". Hij ontdekte dat het platslaan (smashing)
van het vlees met een blik bonen, een manier is om meer
smaak te krijgen in een hamburger. In 2007 nam een
koppel pientere zakenlui het concept over en
perfectioneerden het. Vooral de extra kruiding van het
vlees, met knoflookpoeder en verkruimeld gebakken
kippenvel bleek een smaaksucces. Ze patenteerden de
benaming ‘Smashburger’ en hebben ondertussen al
ongeveer 370 gelijknamige restaurants wereldwijd.
Het recept op deze pagina wijkt volledig af van het
origineel (foto onderaan), behalve dat de burgers
‘gesmashed’ worden. De broodjes zijn vervangen door
gebakken zoete aardappelschijven, waardoor het beter
past in een koolhydraatarm eetpatroon.
Foto: de originele Smashburger-ingrediënten
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.