witte balsamico
kurkuma
knolselder
sjalotjes
room
nootmuskaat
peper en zout
balsamicocrème
waterkers
kervel
ingrediënten - info
skrei op vel
boter
visbouillon
witte wijn
mosterd
honing
noilly prat
vloeiende bloem
skrei met knolseldermousseline en mosterdsaus
De skrei. Maak of gebruik een kruidige visbouillon. Verdeel
de skrei in moten van ongeveer drie centimeter breed. Breng
de visbouillon aan de kook en laat een paar minuten inkoken.
Verlaag het vuur tot onder het kookpunt. Pocheer de vismoten
kort. Controleer met een priem of de vis binnenin warm
genoeg is. Niet te lang pocheren, want dan vallen de moten,
net zoals bij kabeljauw, vrij snel uiteen.
De saus. Zeef de visbouillon. Schep een paar pollepels ervan
in een kookpotje. Giet er een glas witte wijn bij en evenveel
culinaire room. Breng aan de kook. Verlaag na een paar
minuutjes inkoken het vuur. Voeg nu naar eigen ‘goesting’ de
smaakmakers toe: mosterd, honing, witte balsamico-azijn en
Noilly Prat of andere droge vermouth. Accentueer de kleur met
een eetlepel kurkuma. Dat zal de smaak niet beïnvloeden. Bind
de saus met een paar scheutjes vloeiende bloem opgelost in
water. De saus moet licht koken bij het toevoegen.
Knolseldermousseline. Schil een knolselder en verdeel die in
grote dobbelstenen. Stoom ze gaar. Snijd een drietal sjalotjes
in een kookpotje en fruit ze in ruim wat boter tot ze glazig
worden. Giet de gestoomde knolselder af en meng met de
sjalotjes. Doe er nog een flinke klont boter bij en kruid met
peper, zout en nootmuskaat. Roer alles goed om en laat een
paar minuutjes staan op middelhoog vuur. Verlaag het vuur tot
een minimum. Zet de staafmixer in de pot en pureer onder
toevoeging van scheutjes culinaire room tot een gladde
mousseline.
De afwerking in het bord. Bedek de bodem van een diep
bord, bij voorkeur van het sombrerotype zoals op foto, met een
flinke schep knolseldermousseline. Leg daarop voorzichtig een
moot skrei. Overgiet met een pollepeltje saus. Werk af met een
plukje waterkers. Decoreer de rand met een streep
balsamicocrème en een hoopje kervel.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.