paprikapoeder
verse gember
verse koriander
oregano
zonnebloemolie
citroen
witte wijn
visbouillon
mascarpone
peper en zout
ingrediënten - info
staartvis (lotte)
gele en rode paprika
rode ui
wortelen
groene selder
prei
knoflook
komijn
currypoeder
visgyros met fijne groentjes
Snijd de staartvis in moten van 3 à 4 centimeter lang. Kuis en
snijd de paprika’s, uien, wortelen, selder, prei en knoflook in
een zeer fijne brunoise. Maak naar eigen smaak een
specerijenmengeling van komijnpoeder, kerriepoeder,
korianderpoeder, paprikapoeder, peper en zout. Reken op een
flinke eetlepel van deze mix voor ½ kg vis.
Neem een grote glazen kom, geen inox dus en schep er de
groenten en de vis in. Meng met de kruidenmix en een
centimetertje geraspte verse gember. Voeg nog een paar
eetlepels gedroogde oregano en peterselie toe. Giet er
tenslotte een glas zonnebloemolie overheen en het sap van
een citroen. Meng opnieuw grondig en zet de pot afgedekt
een uurtje in de koelkast.
Haal de vismoten uit de marinade en verwijder de groentjes
die eraan kleven. Zet de vis afgedekt langs de kant. Neem
een wokpan en roerbak de groenten een paar minuutjes. Voeg
een half glas visbouillon en evenveel witte wijn toe. Niet
teveel vocht toevoegen want we maken geen soep. Meng
tenslotte met een paar eetlepels mascarpone. Leg de
vismoten in de bereiding en laat die al roerend in de pan gaar
worden op middelhoog vuur.
Schep de gyros op de borden en werk af met verse koriander.
Dien op met aardappelpuree, kroketjes of brood.
Staartvis, ook ‘lotte’ of ‘zeeduivel’ genoemd, heeft één
centrale graat die meer gelijkt op een been. Voor de rest
is het beestje graatloos en dus perfect eetbaar, zelfs voor
de meest fervente gratenhater. Bovendien is het een
vaste vis en dat is net wat je nodig hebt om visgyros te
maken.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.