kruidnagelpoeder
jeneverbessen
olijfolie
wildfond
cranberrycompote
tomatenpuree
maïszetmeel
peper en zout
peterselie
Holzfällersteak van everzwijn
ingrediënten - info
everzwijnsteak
rode uien
spekjes
aardappelen
boter
paprikapoeder
uienpoeder
knoflookpoeder
Een houthakkerssteak is een ‘biefstuk’ gesneden
uit de nek of schouder van het varken. Die wordt
snel gekorst en dan verder zacht gegaard. Meestal
wordt de steak geserveerd met gebakken uien en
Bratkartoffeln, zeg maar gebakken patatjes. Wij
hebben dit gerechtje voor het eerst gegeten tijdens
een vakantietje in het Zwarte Woud. Het past perfect
in het sfeertje dat daar hangt. Hier een versie met
everzwijnsteak, wat het herfst- en wintergevoel nog
accentueert.
Uien met spekjes. Snijd een paar rode uien in reepjes. Bak
ze in boter tot ze glazig zijn. Voeg een 100 gram of meer
spekjes toe. Roerbak tot de spekjes krokant en de uien
gekaramelliseerd zijn. Zet warm weg.
Bratkartoffeln. Kies voor kleine vastkokende aardappelen.
Kook ze 20 minuutjes in de pel. Laat even afkoelen tot ze
handelbaar zijn. Verdeel ze in partjes, schillen hoeft niet. Bak
ze in bruisende boter in een antikleefpan tot ze rondom
goudbruin zijn met een krokant korstje. Kruid met peper en
zout.
Op het bord. Leg een steak op voorverwarmde borden en
overgiet die rijkelijk met wildsaus. Schep daarnaast een portie
uitjes met spek en tenslotte een portie gebakken patatjes.
Werk af met plukjes peterselie. Dien op met een grote frisse
pint bier!
Houthakkerssteak. Maak een droge rub van zacht
paprikapoeder, uienpoeder, knoflookpoeder, kruidnagelpoeder,
geplette jeneverbessen, peper en zout. Wrijf de
everzwijnsteaks er grondig met in. Ze moeten rondom een
mooi laagje van de rub hebben. Leg ze een uurtje te
marineren in een badje van olijfolie. Keer ze in die tijd een
paar keer om.
Bak de steaks, net voor het opdienen, in een kleefpan met
bruisende boter tot ze rondom mooi gekorst zijn. Giet een
scheut water in de pan en dek af. Laat nog een paar minuutjes
staan op zeer laag vuur. Zet de pan daarna en nog steeds
afgedekt, naast het vuur weg en laat het vlees een paar
minuutjes ontspannen.
Wildsaus. Zeef het braadvocht uit de pan en voeg indien
nodig nog extra wildfond toe. Breng aan de kook. Voeg naar
smaak veenbessencompote toe. Verdiep de smaak van de
saus met een paar eetlepels tomatenpuree. Bind de saus met
wat maïszetmeel opgelost in water.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.