verse dille
peterselie
bieslook
boter
peper en zout
ingrediënten - info
skrei
ontbijtspek
200 g boter
3 dl volle room
Blinde vinken van skrei. Verdeel de skrei in stukken. Kruid
met peper en zout. Leg een paar takjes verse dille bovenop.
Wikkel elk stuk in een sneetje spek. Doe een beetje boter in
een braadpan en leg er de stukjes vis in. Bak ze in ongeveer 8
minuten bruin op een vrij hoog vuur. Draai ze halverwege de
baktijd om.
Sandefjordsaus. Doe de 3 dl volle room in een pan en laat op
middelhoog vuur een beetje inkoken. Zet het vuur laag. Haal
de boter uit de koelkast en snijd er 200 gram van in blokjes.
Voeg een paar blokjes per keer toe en klop met de garde
terwijl de boter smelt en zich vermengt met de room.
blinde vinken van skrei met Sandefjordsaus
Sandefjord is een kuststadje in de buurt van Oslo.
Sandefjord Smør is een eenvoudige botersaus die men in
Noorwegen bij verschillende visrecepten gebruikt. Het
recept zou afkomstig zijn van Otto Fredrik Borchgrevink
die in de jaren vijftig van de vorige eeuw hoteldirecteur
was van het Park Hotel in Sandefjord.
Dit zorgt voor er een dikke en romige botersaus. Even
opwarmen mag, maar zeker niet meer laten koken.
Kruid de saus met peper en zout. Voeg naar smaak gehakte
kruiden toe: peterselie, bieslook, of zoals hier verse gehakte
dille of een gemengd boeketje van deze tuinkruiden. Maak de
saus juist voor het opdienen.
Op het bord. Een spiegel saus met daarop één of twee blinde
vinkjes. Geef er gekookte aardappeltjes bij en een groente,
zoals hier gestoofde prei.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.