ombervis met saus van tomatenconfituur
ingrediënten - info
ombervis (corvina)
trostomaatjes
rode uien
mandarijntjes
knoflook
sinaasappel
peper en zout
gedroogde peterselie
Corvina of ombervis is bij ons in België en
waarschijnlijk ook in Nederland, redelijk onbekend.
Deze soort wordt voornamelijk in het Middellandse
Zeegebied gekweekt. De smaak lijkt op die van
zeebaars. In Peru en andere Zuid-Amerikaanse
landen, wordt de corvina vooral verwerkt in een
ceviche of een escabeche de pescado. Dat is:
gemarineerd en warm gegaard in zuur en daarna
koud gegeten. Ook in Spanje staat tiradito van
corvina in sommige regio’s op het menu. Nog een
weetje: deze vis heeft opmerkelijk grote
gehoorstenen (otolieten). Deze worden gebruikt in
sieraden zoals armbanden en kettingen (zie foto).
De saus. Maak een visbouillon of gebruik een kant-en-klaar
product. Laat inkoken tot een half litertje. Voeg toe: een drietal
eetlepels tomato frito, het sap van een sinaasappel en
tomatenconfituur naar smaak. Dit zal de saus een zoet-
fluwelen toets geven, maar de mate waarin deze doorweegt
bepaal je zelf. Kruid met peper, zout, gedroogde peterselie,
knoflookpoeder en chilipoeder. Voeg wat kurkuma toe voor
een kleuraccent. Bind de saus met vloeiende bloem opgelost
in water.
De vis. Vraag de vishandelaar om de corvina te fileren.
Wentel de filets door de bloem en klop ze af. Bak ze in een
voorverwarmde pan met olijfolie tot ze aan beide kanten
goudbruin kleuren. Dat is, naargelang de dikte van de filets,
10 tot 15 minuten.
Afwerking. Maak vooraf de ingrediënten voor de afwerking
klaar. Halveer de trostomaatjes en bak ze kort op het snijvlak.
Haal de pel van een mandarijntjes en verwijder zoveel als
mogelijk het wit. Bak de partjes in wat olijfolie tot ze kleuren.
Snijd een rode ui in ringen en bak ze in olie tot ze bijna
gekaramelliseerd zijn.
Op het bord. Leg een gebakken filet centraal op het bord.
Giet er een beetje saus over. Dresseer het bord verder met
gebakken tomaatjes, rode ui, gebakken mandarijntjes en
krokante kekererwten. Werk af met verse munt.
Dien op zoals hier met gebakken aardappelschijfjes of een
ander bijgerecht naar keuze.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.