perentaart met pudding
ingrediënten - info
Banketbakkersroom:
500 g melk
100 g suiker
4 eidooiers
45 g maïzena
Vanillestokje
Maak eerst de banketbakkersroom. Breng een halve liter
volle melk aan de kook met de helft van de suiker en een
vanillestokje. Dat moet je wel eerst opensnijden en de zaadjes
eruit schrapen. Dan samen met de peul, de pot in.
Maak een ruban door de eidooiers stevig op te kloppen met
de andere helft van de suiker. Als die mooi witgeel van kleur
is, voeg er dan lepelsgewijs het maïszetmeel aan toe, terwijl je
verder blijft opkloppen.
Als de melk kookt kan je het vuur verlagen en een pollepel
van de melk bij de ruban gieten. Roer goed om en giet de
substantie bij de rest van de melk. Blijf roeren tot de pudding
gevormd is. Let op dat de temperatuur onder het kookpunt
blijft. Laat de room afkoelen voor verder gebruik.
De peertjes. Schil de peertjes en snijd ze in de lengte
doormidden. Verwijder het klokhuis en snijd de vrucht in
dunne schijfjes. Bak die kort in wat boter. Het hoeft niet, maar
ik heb er kaneelpeertjes van gemaakt, door ze in de pan te
bestuiven met vanillesuiker en kaneelpoeder.
Maak de taartbodem, in dit geval een kruimeldeegbodem.
Neem een taartvorm, beboter en bestuif met bloem. Leg het
kruimeldeeg in de taartvorm en snijd de rand bij. Doorprik de
bodem met een vork.
Deze perentaart met pudding is een klassieker uit ons
culinair erfgoed. Je kan ze natuurlijk bij de bakker kopen,
maar zelf maken is zoveel leuker. En je kan nog variëren
ook. Vervang bijvoorbeeld de peertjes door appeltjes en je
hebt… een appeltaart.
Of gebruik kleine gebakvormpjes om individuele gebakjes
(patéekes, in het mooi Vlaams) te maken, steeds volgens
hetzelfde recept.
Het deeg wordt niet eerst ‘blind’ gebakken in tegenstelling tot
een gewone fruittaart die na het aanbrengen van de pudding
en het fruit niet terug in de oven moet.
Hier gaat het dus anders. Vul de taartbodem met de
banketbakkersroom. Leg de schijfjes peer er dakpansgewijs
bovenop. Borstel wat gesmolten boter over het fruit en bestuif
met poedersuiker. Zet de taart nu 40 minuten in een
voorverwarmde oven op 200°C.
Laat uit de oven afkoelen en strijk er gelijkmatig een laagje
afdekgelei over, zodat de taart mooi zal blinken. Afdekgelei
maak je met 20 cl opgewarmd fruitsap, een geweekt
gelatineblaadje en een eetlepel suiker.