bresiliennetaart
ingrediënten - info
4 eieren
150 g fijne suiker
25 g vanillesuiker
500 ml melk
80 g patisseriebloem
Zet eerst de taartbodem klaar. Gebruik bij voorkeur een
siliconen taartvorm. Borstel die in met zachte boter en bestuif
met wat patisseriebloem. Maak zelf het kruimeldeeg, of
gebruik een kant-en-klaar exemplaar. Leg het in de taartvorm
en druk de randen aan. Zet de taartbodem nog even in de
koelkast tot verder gebruik.
Splits de 4 eieren in dooiers en eiwitten. Klop de eiwitten
stevig op. Maak met een garde of beslagmixer een mooie
gladde ruban van de eidooiers, 150 g kristalsuiker en 25 g
vanillesuiker. Voeg een paar druppels vanille-essence en 80
g bloem toe aan het mengsel.
Breng een halve liter melk aan de kook. Giet een pollepel van
de melk bij het beslag en klop dit los tot vloeibaar. Giet het
beslag bij de rest van de melk.
Zet het vuur laag en blijf voortdurend roeren tot een stevige
pudding ontstaat. Laat even afkoelen tot bijna lauw en spatel
er dan de opgeklopte eiwitten onder.
Schep de bereiding in de taartbodem en verdeel gelijkmatig.
Bak de flan gedurende 45 minuten in een voorverwarmde
oven op 185°C. Laat uit de oven volledig afkoelen en zet de
taart daarna in de frigo tot ze koud is.
Dit is een écht stuk erfgoed uit grootmoeders tijd, dat
ook vandaag nog ongezien populair is in onze streken.
Vrijwel elke bakker heeft ze in de vitrine staan, maar zélf
maken is uiteraard veel leuker. Je zal op het internet
verschillende methodes vinden om dat te doen. Dit
recept is eenvoudig en het resultaat is wat het moet zijn:
een lekkere flantaart met zoete slagroom en afgewerkt
met bresiliennenootjes.
Klop ondertussen een halve liter volle room stevig op met een
paar eetlepels poedersuiker. Zet koel weg voor verder gebruik
Maak de nougatine (bresiliennenootjes) of gebruik een kant-
en-klaar product.
Haal de taart uit de frigo en strijk er de slagroom egaal over
uit. Werk af met een laag nougatine.