likeur van sleedoornbessen
ingrediënten - info
sleedoornbessen
Begin met de bessen grondig te wassen en de steeltjes te
verwijderen. Droog ze goed af en doorprik elke bes met een
cocktailprikker. Leg ze eventueel een nachtje in de diepvries.
Vul een bokaal met bessen en dat tot bijna de helft ervan.
Reken op minstens 20 à 30 stuks. Giet er suikersiroop of
kristalsuiker bij. Leg een kaneelstokje bij de bessen.
Giet er de zuivere alcohol bij en vul de bokaal tot de rand. De
verhouding suiker tot de alcohol is ongeveer 1 op 5. De suiker
is noodzakelijk om de smaak van de bessen over te dragen
op de alcohol.
Sluit de bokaal en schud de inhoud ervan goed door elkaar.
Je herhaalt dit best elke dag, een paar weken lang. Zet de
bokaal op een donkere plaats weg en dan komt het
moeilijkste: blijf er minstens 3 en liefst méér maanden af!
kristalsuiker
kaneelstokje
alcohol 95%
Dit erfgoedreceptje is écht nog eentje uit grootmoeders
tijd. Ik heb het van mijn schoonbroer die het zelf gemaakt
heeft. Waarvoor dank.
De sleedoorn is een inheemse struik met grote blauwe
bessen. Je vindt ze vooral langs bosranden. De ‘slee’
verwijst naar een oude benaming voor ‘pruim’. Er is
verwantschap met slivovich, een gedistilleerde drank die
vooral populair is in Oost-Europa. Deze wordt in principe
gemaakt van gefermenteerde pruimen, maar er zijn
varianten op basis van sleedoorn. Het sleedoorn likeurtje
kent ook buiten de Lage Landen soortgelijken, zoals de
Engelse sloe gin, prunelle de Bourgogne of de Spaanse
pacharán.
De bessen zijn plukbaar in oktober, maar ze zijn zurig en
daarom gebruik je ze best pas in november en liefst als
het al eens gevroren heeft. Kan je zolang niet wachten of
vriest het niet meer in die periode, leg ze dan gewoon een
nachtje in de diepvries.
Filter dan de inhoud van de bokaal in een wijnfles of
soortgelijke. Dit likeurtje kan je jarenlang bewaren, hoewel dat
zéér onwaarschijnlijk lijkt eens je ervan geproefd hebt.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.