kabeljauw (skrei) met ‘tatjespap’
Maak eerst een grote hoeveelheid geklaarde boter. Verhit de
ongezouten boter op zeer laag vuur tot ze volledig gesmolten
is, maar niet bruist. Verwijder de eiwitten met een
schuimspaan. Laat verder bezinken en giet voorzichtig af,
zodat de rest van de eiwitten in het kookpotje blijft.
Preilinten: snijd de prei ‘in tagliatelle’ en sauteer in een paar
lepels geklaarde boter.
Tatjespap (karnemelkmousseline): kook bloemige
aardappeltjes en draai ze door de passe-vite. Maak een niet
te dikke puree met boter, eidooiers, peper, zout en
nootmuskaat. Leng aan met karnemelk tot een vloeiende
mousseline.
Skrei is slechts een paar weken per jaar verkrijgbaar, in
de periode van januari tot maart. Vervang door gewone
kabeljauw indien niet beschikbaar.
Maak minifrietjes. Snijd aardappelen in 2 à 3 millimeter dikke
plakken. Versnijd verder tot minikubusjes of staafjes. Bak deze
‘kleinste frietjes ter wereld’ zoals normale frieten, alleen met
kortere baktijden.
De vis: leg de skrei, vooraf geportioneerd, volledig
ondergedompeld in de geklaarde boter, opgewarmd tot 90°C.
Voeg toe: laurier, tijm, rozemarijn, peper en zout. Laat 20
minuten konfijten. Controleer dan de garing. Haal de vis
voorzichtig uit de boter en leg de moten middellijk op de
borden.
Op het bord: een bedje preitagliatelle met daarop een
vismoot overgoten met geklaarde boter. Leg een schep
tatjespap aan beide zijden van de vismoot en in het verlengde
ervan. Leg een toefje preischeuten op de vis en werk het bord
af met een paar lepels minifrietjes, willekeurig uitgestrooid.
nootmuskaat
karnemelk
skrei
tijm
rozemarijn
laurier
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.