zeebaars met bouchot mosselen
Bak de zeebaarsfilets 10 minuten op de velkant op gematigd
vuur tot het vel krokant is. Bedruip regelmatig en bak daarna
nog kort op de andere kant.
Kook de mosseltjes in een beetje water met mosselkruiden.
Haal ze uit de schelp, maar bewaar er een paar met schelp.
Droog ze af op keukenpapier en bestuif met vloeiende bloem.
Bak ze kort in een hete pan met zeer weinig boter en op hoog
vuur.
Blancheer de zeebanaantjes kort. Frituur platte peterselie in
een pan met een lepeltje olijfolie.
Mosselsaus: zeef het kookvocht van de mosselen en laat
inkoken met room, witte wijn, verse dragon en visfond. Breng
op smaak met peper, zout en gedroogde ui. Bind indien nodig.
Maak een wortelcrème. Stoom jonge wortelen gaar en pureer
tot crème met een scheut room en een lepel zure room. Kruid
met peper, zout en komijnpoeder.
Maak zurkelpuree. Stoom een halve witte kool gaar. Stoof
een gesneden ui aan in boter, voeg de witte kool toe en laat
een paar minuutjes sudderen.
ingrediënten - info
zeebaarsfilet
bouchot-mosseltjes
mosselkruiden
zeebanaantjes
zurkel
boter
vloeiende bloem
room
Griekse yoghurt
witte wijn
Zeebaars voelt zich het meest op z’n gemak in de
Middellandse zee en verder tot aan de Noordzee. Toch is
de aanvoer naar onze streken verzekerd.
Topseizoen voor zeebaars is van september tot april.
Laat dit nu met stip mijn favoriete vis zijn om te
bereiden. De smaak is geweldig en je kan er bijna alle
bereidingswijzen op toepassen.
Perfect om te grillen of in zoutkorst op te dienen, maar
ook zoals hier, gefileerd en gebakken op vel.
Zet er dan de handmixer in en pureer. Voeg een klont boter,
een geklutst ei, een potje zurkel een paar lepels Griekse
yoghurt en een scheutje room toe. Kruid met nootmuskaat,
peper en zout.
Op het bord: een bedje van zurkelpuree met daarop een
visfilet met gefrituurde peterselie. Daarnaast een streep
wortelcrème met de zeebanaantjes. Werk af met de
mosseltjes en de gefrituurde peterselie. Dien de saus op in
een afzonderlijk schaaltje.
jonge worteltjes
witte kool
ei
ui
visfond
peper en zout
komijnpoeder
nootmuskaat
gedroogde sjalotjes
platte peterselie
verse dragon
olijfolie
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.