patrijs met forestièresaus
Forestièresaus. Week een bokaal gedroogde
bospaddenstoelenmix in water, zodat de paddenstoelen net
ondergedompeld zijn. Laat een kwartiertje staan.
Knijp de geweekte paddenstoelen uit en bewaar het vocht. Breng
het aan de kook met een blokje zoutarme kippenbouillon, eentje
per halve liter vocht. Laat even doorkoken.
Stoof een bakje grof gesneden kastanjechampignons, een paar
teentjes geplet knoflook en een gesnipperde sjalot in wat boter.
Voeg de uitgeknepen paddenstoelen toe. Breng de bereiding op
smaak met truffelpoeder, peper en zout. Laat nog een tiental
minuutjes sudderen op middelhoog vuur.
Schep de bereiding in een (thermo)blender samen met het
ingekookte weekvocht. Mix op de hoogst mogelijke snelheid tot
een homogene, dikke saus zonder brokken. Verdun met een half
glas marsalawijn. Breng verder op smaak met peper en zout.
Houd de forestièresaus op serveertemperatuur.
Paddenstoelen-kastanjemix. Kuis de inhoud van een bakje
kastanjechampignons. Bak ze tot het meeste vocht verdampt is
in wat boter. Plet een paar gekookte kastanjes in grove stukken.
Bak een handvol spekjes krokant in een klein beetje boter. Bak
een handvol zilveruitjes tot ze karamelliseren. Voeg alles samen.
Puree van knolselder en zwarte knoflook. Snijd een halve
knolselder in dobbelstenen. Kook deze gaar in een
thermoblender met een tiental teentjes gefermenteerd knoflook
en een snuifje zout. Mix op hoge snelheid tot een homogene
puree.
ingrediënten - info
gedroogde paddenstoelen
kippenbouillon
kastanjechampignons
knoflook
sjalot
truffelpoeder
peper en zout
Marsala
gekookte kastanjes
zlveruitjes
boter
knolselder
zwarte knoflook
patrijsfilets
olijfoliespray
gekookte rode biet
balsamicospray
verse vijgen
bloemsuiker
mandarijntjes
braambessen
hazelnotencrumble
aardappelkroketjes
Patrijs sous vide gegaard. Kruid de patrijsfilets met zout en
peper, bestuif met wat olijfoliespray, vouw ze dicht en doe ze in
een passende vacuümzak. Trek ze vacuüm.
Verwarm de thermoblender of een sous vide waterbak voor op
60°C. Gaar de filets 25 minuten. Koel snel terug af op ijswater.
Zet de zak ongeopend weg in de frigo tot verder gebruik. Bak
de opgerolde patrijsfilets net voor het opdienen kort in
geklaarde boter. Kruid bij met peper en zout. Laat onder deksel
een vijftal minuutjes rusten af het vuur.
Andere bereidingen. Snijd met een ring rondjes uit schijfjes
gekookte rode biet. Besprenkel die met balsamico en laat ze
karamelliseren in een grillpan. Snijd een paar verse vijgen
verticaal doormidden. Bestuif met bloemsuiker en laat ze een
uurtje drogen in een oven op 85°C. Ontvlies een paar partjes
van een mandarijntje. Was een paar braambessen. Maak
hazelnotencrumble. Bak aardappelkroketjes.
Op het bord. Een royale veeg zwarte knoflook-
knolselderpuree. Daarop een gebakken patrijsje. Overgiet dit
voor de helft met forestièresaus. Dresseer daarnaast een
kleurrijke combinatie van rode biet, mandarijn, vijg en
braambes. Schep aan de andere kant een paar lepels van de
kastanje-paddenstoelenmix. Werk rondom af met
hazelnotencrumble. Dien op met krokant gebakken verse
kroketjes.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.