gekonfijte eendenbout met cactusvijgensaus
De saus. Bewaar één cactusvijg per bord. Schil een vijftal
andere en in gewicht ongeveer evenveel appelsienen. Schil
een tweetal wortelen, sjalotjes en een paar teentjes knoflook.
Doe alles in de blender en mix tot moes. Breng kippenfond
aan de kook met takjes tijm en rozemarijn en een tweetal
blaadjes laurier. Voeg de moes uit de blender toe en laat een
twintigtal minuutjes afgedekt koken.
Zeef de saus. Laat inkoken en breng op smaak met peper,
zout en een flinke scheut Mandarine Napoleon. Bind de saus
indien gewenst.
De eendenbouten. Klik hier voor het recept om de bouten te
konfijten. Bak ze daarna in een pan met wat eendenvet tot het
vel krokant wordt.
Andere bereidingen. Snijd de overgebleven cactusvrucht met
de broodmachine of mandoline in centimeter dunne schijfjes.
Doe hetzelfde met een sinaasappel. Bestuif de schijfjes met
olijfolie en grill ze in een grillpan.
Was de vijgen, snijd ze kruislings in tot halverwege. Besproei
met balsamico. Zet ze 5 minuten in een ovenschoteltje onder
een hete grill. Rooster geschaafde amandelen in een droge
pan.
Snijd schijven van een halve centimeter uit een zoete
aardappel. Stoom ze halfgaar in een drietal minuutjes. Laat
even afkoelen en snijd er dan met een ring rondjes uit die iets
groter zijn dan de diameter van de vijgen. Bestuif ze met
komijnpoeder en peper en bak ze in een beetje olijfolie verder
af in een pan.
Snijd een tweetal uien in ringen. Frituur ze op 170°C. Let op
de kleur. Als ze goudbruin worden is het tijd om ze uit de
frituurpan te nemen. Laat uitlekken op keukenpapier.
Op het bord. Een spiegel saus met daarop een eendenbout.
Daarnaast een rondje zoete aardappel met daarop een
gegrilde vijg. Druppel nog wat oude balsamico over de vijg en
strooi er wat geroosterde amandelen oven.
Leg een hoopje gefrituurde ui op het bord en schik er de
schijfjes sinaasappel en gegrilde cactusvijg tegenaan.
Dien op met aardappelkroketjes of een andere
aardappelbereiding naar keuze.
rozemarijn
laurier
peper en zout
Mandarine Napoleon
eendenbouten
eendenvet
olijfolie
vijgen
oude balsamico
meer recepten met pluimvee: