ijstaart met
bosvruchten
Roomijs:
3 eidooiers
100 g fijne suiker
10 g vanillesuiker
25 cl volle melk
25 cl volle room
Chocolade-ijs:
3 eidooiers
100 g poedersuiker
10 g vanillesuiker
15 g cacaopoeder
mokka-aroma
25 cl volle melk
25 cl volle room
Stroh-rum
pure chocolade
De voorbereiding. Neem een ovaalvormige
glazen bowl en bekleed die aan de binnenkant
met folie. Zet de bowl in de koelkast.
Roomijs. Klop de eidooiers met de suikers tot
een witschuimige massa, een ruban. Voeg al
roerend de koude melk toe. Klop de room bijna
stijf en meng voorzichtig met de eerste
bereiding.
Giet het mengsel in de ijsmachine, zet op
stand ‘ijs’ en laat gedurende ongeveer 45
minuten draaien, of tot uw toestel aangeeft dat
het ijs klaar is.
Schep het roomijs in de bowl en bedek er de
wand en de bodem mee. Laat in het midden
voldoende ruimte voor het chocolade-ijs. Zet
de kom in het vriesvak.
Chocolade-ijs. Klop de eidooiers met de
poedersuiker en de vanillesuiker tot een ruban.
Meng er het cacaopoeder onder. Voeg al
roerend de koude volle melk, een paar
druppels mokka-essence en een borrelglas
Stroh rum toe. Klop de volle room tot bijna stijf.
Meng de cacaobereiding met de room en giet
de substantie in de ijsmachine. Zet op de
stand ‘ijs’ en laat ongeveer 45 minuten draaien
of tot uw toestel aangeeft dat het ijs klaar is.
Voeg halfweg een paar repen fijngehakte pure
chocolade toe aan de ijsbereiding.
Schep het chocolade-ijs in het midden van de
bowl, op het roomijs. Dek af met folie en zet de
bowl terug in het vriesvak.
Afwerking. Smelt een pak pure chocolade au
bain-marie. Giet de gesmolten chocolade op
een vel bakpapier op een ovenplaat. Verdeel
de chocolade gelijkmatig over het vel met de
achterkant van een lepel. Zet de plaat op een
koele plaats en laat de chocolade volledig
opstijven. Klop de inhoud van een fles
slagroom stijf op en schep deze in een
spuitzak met gekartelde mond. Zet koel weg.
Breek de chocoladeplaat in grove stukken.
Haal de ijstaart uit de diepvries en verwijder
het folie. Leg de taart in het midden op een
schotel die ongeveer dezelfde ovale vorm
heeft.
Spuit nu rondom en bovenop de slagroom uit
de spuitzak. Kleef de plakjes chocolade
rondom tegen de rand. Zet de taart terug in het
vriesvak, tot ook de laag slagroom bevroren is.
Deze ijstaart is een variant op een klassieke
‘ijsbom’. Je kan de vorm ervan zelf bepalen,
afhankelijk van de kom waarin je het ijs zal
scheppen. Zelfs individuele porties zijn
mogelijk, bijvoorbeeld in koffiekopjes of
soepkommen.
Het chocolade-ijs is een topper, misschien
deels omdat er de bruine Oostenrijkse
Strohrum van 56° in verwerkt is. Andere
drankjes zijn denkbaar, maar kies toch best
voor de iets zoetere soorten, zoals
likeurtjes.
Weet wel dat het gebruik van alcohol in een
ijstaart niet kindvriendelijk is. In een koude
bereiding als deze, verdampt de alcohol
absoluut niet.
Afwerking:
pure chocolade
bosvruchtenmengeli
ng
goudbessen
stervruchten
slagroom
advocaat
cacaopoeder
poedersuiker
Dit is een variant van de ijstaart, met
dezelfde bereiding van de twee soorten ijs,
maar met een andere presentatie. Hier werd
de rand afgewerkt met gedroogde
appelschijfjes. Bovenop een
kerstboommotief met cacaopoeder,
geschaafde pure chocolade, kokosschilfers
en eetbare kerststerretjes en suikerbolletjes.
Werk de ijstaart af, net voor het opdienen.
Versier de bovenkant met vers fruit, in dit geval
een mengeling van bosvruchten, stervrucht en
goudbessen. Bestuif naar eigen inzicht met
poedersuiker en cacaopoeder. Schep er hier en
daar nog een lepel advocaat bovenop.
Werk tot slot de rand van de schotel af met een
laag cacaopoeder, zodat eventuele vlekjes van
ijs en room gecamoufleerd worden.