Ijstaart met bosvruchten

ijstaart met bosvruchten

Roomijs: 3 eidooiers 100 g fijne suiker 10 g vanillesuiker 25 cl volle melk 25 cl volle room Chocolade-ijs: 3 eidooiers 100 g poedersuiker 10 g vanillesuiker 15 g cacaopoeder mokka-aroma 25 cl volle melk 25 cl volle room Stroh-rum pure chocolade
De voorbereiding. Neem een ovaalvormige glazen bowl en bekleed die aan de binnenkant met folie. Zet de bowl in de koelkast.   Roomijs. Klop de eidooiers met de suikers tot een witschuimige massa, een ruban. Voeg al roerend de koude melk toe. Klop de room bijna stijf en meng voorzichtig met de eerste bereiding.   Giet het mengsel in de ijsmachine, zet op stand ‘ijs’ en laat gedurende ongeveer 45 minuten draaien, of tot uw toestel aangeeft dat het ijs klaar is.   Schep het roomijs in de bowl en bedek er de wand en de bodem mee. Laat in het midden voldoende ruimte voor het chocolade-ijs. Zet de kom in het vriesvak.  Chocolade-ijs. Klop de eidooiers met de poedersuiker en de vanillesuiker tot een ruban. Meng er het cacaopoeder onder. Voeg al roerend de koude volle melk, een paar druppels mokka-essence en een borrelglas Stroh rum toe. Klop de volle room tot bijna stijf. Meng de cacaobereiding met de room en giet de substantie in de ijsmachine. Zet op de stand ‘ijs’ en laat ongeveer 45 minuten draaien of tot uw toestel aangeeft dat het ijs klaar is. Voeg halfweg een paar repen fijngehakte pure chocolade toe aan de ijsbereiding.  Schep het chocolade-ijs in het midden van de bowl, op het roomijs. Dek af met folie en zet de bowl terug in het vriesvak.  Afwerking. Smelt een pak pure chocolade au bain-marie. Giet de gesmolten chocolade op een vel bakpapier op een ovenplaat. Verdeel de chocolade gelijkmatig over het vel met de achterkant van een lepel. Zet de plaat op een koele plaats en laat de chocolade volledig opstijven. Klop de inhoud van een fles slagroom stijf op en schep deze in een spuitzak met gekartelde mond. Zet koel weg.  Breek de chocoladeplaat in grove stukken. Haal de ijstaart uit de diepvries en verwijder het folie. Leg de taart in het midden op een schotel die ongeveer dezelfde ovale vorm heeft.   Spuit nu rondom en bovenop de slagroom uit de spuitzak. Kleef de plakjes chocolade rondom tegen de rand. Zet de taart terug in het vriesvak, tot ook de laag slagroom bevroren is.
Deze ijstaart is een variant op een klassieke ‘ijsbom’. Je kan de vorm ervan zelf bepalen, afhankelijk van de kom waarin je het ijs zal scheppen. Zelfs individuele porties zijn mogelijk, bijvoorbeeld in koffiekopjes of soepkommen. Het chocolade-ijs is een topper, misschien deels omdat er de bruine Oostenrijkse Strohrum van 56° in verwerkt is. Andere drankjes zijn denkbaar, maar kies toch best voor de iets zoetere soorten, zoals likeurtjes. Weet wel dat het gebruik van alcohol in een ijstaart niet kindvriendelijk is. In een koude bereiding als deze, verdampt de alcohol absoluut niet.
Afwerking: pure chocolade bosvruchtenmengeling goudbessen stervruchten slagroom advocaat cacaopoeder poedersuiker
Werk de ijstaart af, net voor het opdienen. Versier de bovenkant met vers fruit, in dit geval een mengeling van bosvruchten, stervrucht en goudbessen. Bestuif naar eigen inzicht met poedersuiker en cacaopoeder. Schep er hier en daar nog een lepel advocaat bovenop. Werk tot slot de rand van de schotel af met een laag cacaopoeder, zodat eventuele vlekjes van ijs en room gecamoufleerd worden.
Creatief Koken de              passie kookvurige
Dit is een variant van de ijstaart, met dezelfde bereiding van de twee soorten ijs, maar met een andere presentatie. Hier werd de rand afgewerkt met gedroogde appelschijfjes. Bovenop een kerstboommotief met cacaopoeder, geschaafde pure chocolade, kokosschilfers en eetbare kerststerretjes en suikerbolletjes.

ijstaart met

bosvruchten

Roomijs: 3 eidooiers 100 g fijne suiker 10 g vanillesuiker 25 cl volle melk 25 cl volle room Chocolade-ijs: 3 eidooiers 100 g poedersuiker 10 g vanillesuiker 15 g cacaopoeder mokka-aroma 25 cl volle melk 25 cl volle room Stroh-rum pure chocolade
De voorbereiding. Neem een ovaalvormige glazen bowl en bekleed die aan de binnenkant met folie. Zet de bowl in de koelkast. Roomijs. Klop de eidooiers met de suikers tot een witschuimige massa, een ruban. Voeg al roerend de koude melk toe. Klop de room bijna stijf en meng voorzichtig met de eerste bereiding. Giet het mengsel in de ijsmachine, zet op stand ‘ijs’ en laat gedurende ongeveer 45 minuten draaien, of tot uw toestel aangeeft dat het ijs klaar is. Schep het roomijs in de bowl en bedek er de wand en de bodem mee. Laat in het midden voldoende ruimte voor het chocolade-ijs. Zet de kom in het vriesvak. Chocolade-ijs. Klop de eidooiers met de poedersuiker en de vanillesuiker tot een ruban. Meng er het cacaopoeder onder. Voeg al roerend de koude volle melk, een paar druppels mokka-essence en een borrelglas Stroh rum toe. Klop de volle room tot bijna stijf. Meng de cacaobereiding met de room en giet de substantie in de ijsmachine. Zet op de stand ‘ijs’ en laat ongeveer 45 minuten draaien of tot uw toestel aangeeft dat het ijs klaar is. Voeg halfweg een paar repen fijngehakte pure chocolade toe aan de ijsbereiding. Schep het chocolade-ijs in het midden van de bowl, op het roomijs. Dek af met folie en zet de bowl terug in het vriesvak. Afwerking. Smelt een pak pure chocolade au bain-marie. Giet de gesmolten chocolade op een vel bakpapier op een ovenplaat. Verdeel de chocolade gelijkmatig over het vel met de achterkant van een lepel. Zet de plaat op een koele plaats en laat de chocolade volledig opstijven. Klop de inhoud van een fles slagroom stijf op en schep deze in een spuitzak met gekartelde mond. Zet koel weg. Breek de chocoladeplaat in grove stukken. Haal de ijstaart uit de diepvries en verwijder het folie. Leg de taart in het midden op een schotel die ongeveer dezelfde ovale vorm heeft. Spuit nu rondom en bovenop de slagroom uit de spuitzak. Kleef de plakjes chocolade rondom tegen de rand. Zet de taart terug in het vriesvak, tot ook de laag slagroom bevroren is.
Bereiding Ingrediënten
Deze ijstaart is een variant op een klassieke ‘ijsbom’. Je kan de vorm ervan zelf bepalen, afhankelijk van de kom waarin je het ijs zal scheppen. Zelfs individuele porties zijn mogelijk, bijvoorbeeld in koffiekopjes of soepkommen. Het chocolade-ijs is een topper, misschien deels omdat er de bruine Oostenrijkse Strohrum van 56° in verwerkt is. Andere drankjes zijn denkbaar, maar kies toch best voor de iets zoetere soorten, zoals likeurtjes. Weet wel dat het gebruik van alcohol in een ijstaart niet kindvriendelijk is. In een koude bereiding als deze, verdampt de alcohol absoluut niet.
Afwerking: pure chocolade bosvruchtenmengeli ng goudbessen stervruchten slagroom advocaat cacaopoeder poedersuiker
Dit is een variant van de ijstaart, met dezelfde bereiding van de twee soorten ijs, maar met een andere presentatie. Hier werd de rand afgewerkt met gedroogde appelschijfjes. Bovenop een kerstboommotief met cacaopoeder, geschaafde pure chocolade, kokosschilfers en eetbare kerststerretjes en suikerbolletjes.
Werk de ijstaart af, net voor het opdienen. Versier de bovenkant met vers fruit, in dit geval een mengeling van bosvruchten, stervrucht en goudbessen. Bestuif naar eigen inzicht met poedersuiker en cacaopoeder. Schep er hier en daar nog een lepel advocaat bovenop. Werk tot slot de rand van de schotel af met een laag cacaopoeder, zodat eventuele vlekjes van ijs en room gecamoufleerd worden.
de              passie Creatief Koken kookvurige
receptfiche receptfiche Cuisine Créative Recettes en français de              passie Creatief Koken kookvurige