quatre-quarts kerstcake
De cake:
200 gr bloem
200 gr sukrin
(suikervervanger)
of evenveel kristalsuiker
200 gr boter
zakje vanillesuiker
3 eieren
5 cl magere melk
2 peren
zoete witte wijn
honing
Schil de peren en snijd ze in kleine stukjes en pocheer ze in
wat witte wijn met een paar eetlepels vloeibare honing.
Maak een quatre-quarts. Meng eerst de suiker en de
vanillesuiker met de boter. Doe er daarna de losgeklopte
eieren bij en meng goed in de keukenrobot. Zeef de bloem en
doe ze lepelsgewijs bij het beslag. Voeg op het einde de melk
toe. Doe er nu de uitgelekte peren bij.
Neem een cakevorm (boomstronk), beboter de vorm en bestuif
met een beetje bloem. Giet het deeg in de vorm en zet die
voor 40 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
Check met een houten spiesje of het deeg klaar is. Indien niet,
laat nog 5 minuten in de oven. Laat de cake goed afkoelen.
Voor de versiering. Klopt de eiwitten met de bloemsuiker
goed stijf. Smeer het uit over de cake met een gekartelde
spatel, zodat het eruitziet als een sneeuwlandschap.
Brand het eiwitschuim met een flambeerbrandertje. Werk de
taart af met wat kerstdecoratie.
Topping:
5 eiwitten
130 gr sukrin icing
of evenveel bloemsuiker
Een ‘gewone’ vier vierde cake kan perfect opgepimpt
worden tot een subliem dessertje voor de feestdagen.
Met de gepocheerde peertjes erin krijgt het een
bijzonder karakter. Er zit bovendien weinig tot géén
‘echte’ suiker in. De suikervervanger is calorie-arm en
reageert zoals gewone suiker.