Trek een groentebouillon van wortel, prei, selder, ui, knoflook, tijm, rozemarijn, peterselie, laurier, peper & zout. Leg de stukken kip toe in de hete bouillon. Laat de kip zo’n 30 minuten sudderen. Controleer dan of de kip gaar is. Snij wortels, de prei en de selder in heel fijne julienne. Stoof de groenten afgedekt, in wat boter met een half kuipje bouillon. Doe de bereiding in een grote casserole en voeg room toe. Haal de kip uit de bouillon en verwijder het vel. Bewaar de stukken afgedekt in aluminiumfolie, warm in een oven op 85°C. Zeef de groentebouillon. Giet een paar pollepels bouillon in de casserole. Beoordeel zelf de verhouding met de room. Kruid de waterzooi naar smaak bij met peper van de molen en wat zout. Kook geschilde vastkokende aardappelen gaar.

Gentse waterzooi

ingrediënten - info kip wortelen prei selder vastkokende aardappelen boter room
Oorspronkelijk werd dit middeleeuws gerecht op basis van zoetwatervis gemaakt, met onder andere paling, karper, snoek en baars. Die vissoorten waren ruim voorhanden in de Gentse grachten en kanalen. Toen het binnenwater te vervuild geraakte en vis te duur, werd waterzooi met kip de standaard.
de              passie Creatief Koken kookvurige
peper & zout eieren peterselie knoflook tijm rozemarijn laurier groentebouillon
Oost-Vlaanderen
Los wat vloeiende bloem op in water, breng de waterzooi aan de kook en bind met de oplossing. Voeg nu de warme kip en de aardappelen toe en laat nog even sudderen. Je kan de gekookte aardappelen ook afzonderlijk opdienen. In een diep bord: een paar stukjes kip en aardappelen, ruim overgoten met de saus. Werk af met verse gehakte peterselie.
print
Trek een groentebouillon van wortel, prei, selder, ui, knoflook, tijm, rozemarijn, peterselie, laurier, peper & zout. Leg de stukken kip toe in de hete bouillon. Laat de kip zo’n 30 minuten sudderen. Controleer dan of de kip gaar is. Snij wortels, de prei en de selder in heel fijne julienne. Stoof de groenten afgedekt, in wat boter met een half kuipje bouillon. Doe de bereiding in een grote casserole en voeg room toe. Haal de kip uit de bouillon en verwijder het vel. Bewaar de stukken afgedekt in aluminiumfolie, warm in een oven op 85°C. Zeef de groentebouillon. Giet een paar pollepels bouillon in de casserole. Beoordeel zelf de verhouding met de room. Kruid de waterzooi naar smaak bij met peper van de molen en wat zout. Kook geschilde vastkokende aardappelen gaar.

Gentse waterzooi

ingrediënten - info kip wortelen prei selder vastkokende aardappelen boter room
peper & zout eieren peterselie knoflook tijm rozemarijn laurier groentebouillon
Los wat vloeiende bloem op in water, breng de waterzooi aan de kook en bind met de oplossing. Voeg nu de warme kip en de aardappelen toe en laat nog even sudderen. Je kan de gekookte aardappelen ook afzonderlijk opdienen. In een diep bord: een paar stukjes kip en aardappelen, ruim overgoten met de saus. Werk af met verse gehakte peterselie.
Bereiding Ingrediënten
Oorspronkelijk werd dit middeleeuws gerecht op basis van zoetwatervis gemaakt, met onder andere paling, karper, snoek en baars. Die vissoorten waren ruim voorhanden in de Gentse grachten en kanalen. Toen het binnenwater te vervuild geraakte en vis te duur, werd waterzooi met kip de standaard.
de              passie Creatief Koken kookvurige