Trek een groentebouillon van wortel, prei, selder, ui,
knoflook, tijm, rozemarijn, peterselie, laurier, peper & zout.
Leg de stukken kip toe in de hete bouillon. Laat de kip zo’n 30
minuten sudderen. Controleer dan of de kip gaar is.
Snij wortels, de prei en de selder in heel fijne julienne. Stoof
de groenten afgedekt, in wat boter met een half kuipje
bouillon. Doe de bereiding in een grote casserole en voeg
room toe.
Haal de kip uit de bouillon en verwijder het vel. Bewaar de
stukken afgedekt in aluminiumfolie, warm in een oven op
85°C.
Zeef de groentebouillon. Giet een paar pollepels bouillon in de
casserole. Beoordeel zelf de verhouding met de room. Kruid
de waterzooi naar smaak bij met peper van de molen en wat
zout.
Kook geschilde vastkokende aardappelen gaar.
Gentse waterzooi
ingrediënten - info
kip
wortelen
prei
selder
vastkokende aardappelen
boter
room
Oorspronkelijk werd dit middeleeuws gerecht op basis
van zoetwatervis gemaakt, met onder andere paling,
karper, snoek en baars. Die vissoorten waren ruim
voorhanden in de Gentse grachten en kanalen.
Toen het binnenwater te vervuild geraakte en vis te duur,
werd waterzooi met kip de standaard.
peper & zout
eieren
peterselie
knoflook
tijm
rozemarijn
laurier
groentebouillon
Los wat vloeiende bloem op in water, breng de waterzooi aan
de kook en bind met de oplossing. Voeg nu de warme kip en
de aardappelen toe en laat nog even sudderen. Je kan de
gekookte aardappelen ook afzonderlijk opdienen.
In een diep bord: een paar stukjes kip en aardappelen, ruim
overgoten met de saus. Werk af met verse gehakte
peterselie.
meer recepten met pluimvee: