Foto: Wikimedia

les doubles de Binche

ingrediënten - info boekweitmeel patisseriebloem eieren Binchoise blonde of ander blond bier
Zeef 200 g bloem en 200 g boekweitmeel. Maak een glad deeg met toevoeging van 2 losgeklopte eieren, 25 g smout, 30 cl melk en 25 cl bier. Maak kleine pannenkoekjes van het deeg op de klassieke manier in een koekenpan. Maar gebruik smout in plaats van boter om ze in te bakken. Beleg een pannenkoekje royaal met Hervekaas en leg er een 2e koekje bovenop. Verwarm nog even in dezelfde pan tot de kaas smelt. De afwerking gebeurt met een paar draaien uit de pepermolen op het bovenste pannenkoekje en daarop komt verplicht (!) een klontje boter. Dien warm of lauw op en drink er een blonde Binchoise bij of een Chimay.
Binche is bekend van zijn Gilles en het carnaval. Deze ‘doubles de Binche’ werden oorspronkelijk vooral gegeten op Mardi Gras.
de              passie Creatief Koken kookvurige
melk Herve kaas smout boter vers gemalen peper
Er is iets raars aan de hand met deze pannenkoekjes. Sommige recepten maken ze uitsluitend met boekweitmeel. Andere gieten er het drievoud aan blond bier bij. En er is ook een reeks recepten waarbij er van 40 tot 100 g (!) bakkersgist in het deeg gaat. Hier werd gekozen voor het meer traditionele pannenkoekenbeslag, zonder gist.
Henegouwen
Foto: Wikimedia

les doubles

de Binche

ingrediënten - info boekweitmeel patisseriebloem eieren Binchoise blonde of ander blond bier
Zeef 200 g bloem en 200 g boekweitmeel. Maak een glad deeg met toevoeging van 2 losgeklopte eieren, 25 g smout, 30 cl melk en 25 cl bier. Maak kleine pannenkoekjes van het deeg op de klassieke manier in een koekenpan. Maar gebruik smout in plaats van boter om ze in te bakken. Beleg een pannenkoekje royaal met Hervekaas en leg er een 2e koekje bovenop. Verwarm nog even in dezelfde pan tot de kaas smelt. De afwerking gebeurt met een paar draaien uit de pepermolen op het bovenste pannenkoekje en daarop komt verplicht (!) een klontje boter. Dien warm of lauw op en drink er een blonde Binchoise bij of een Chimay.
melk Herve kaas smout boter vers gemalen peper
Er is iets raars aan de hand met deze pannenkoekjes. Sommige recepten maken ze uitsluitend met boekweitmeel. Andere gieten er het drievoud aan blond bier bij. En er is ook een reeks recepten waarbij er van 40 tot 100 g (!) bakkersgist in het deeg gaat. Hier werd gekozen voor het meer traditionele pannenkoekenbeslag, zonder gist.
Bereiding Ingrediënten
Binche is bekend van zijn Gilles en het carnaval. Deze ‘doubles de Binche’ werden oorspronkelijk vooral gegeten op Mardi Gras.
de              passie Creatief Koken kookvurige