les doubles de Binche
ingrediënten - info
boekweitmeel
patisseriebloem
eieren
Binchoise blonde
of ander blond bier
Zeef 200 g bloem en 200 g boekweitmeel. Maak een glad
deeg met toevoeging van 2 losgeklopte eieren, 25 g smout, 30
cl melk en 25 cl bier.
Maak kleine pannenkoekjes van het deeg op de klassieke
manier in een koekenpan. Maar gebruik smout in plaats van
boter om ze in te bakken.
Beleg een pannenkoekje royaal met Hervekaas en leg er een
2e koekje bovenop. Verwarm nog even in dezelfde pan tot de
kaas smelt. De afwerking gebeurt met een paar draaien uit de
pepermolen op het bovenste pannenkoekje en daarop komt
verplicht (!) een klontje boter.
Dien warm of lauw op en drink er een blonde Binchoise bij of
een Chimay.
Binche is bekend van zijn Gilles en het carnaval. Deze
‘doubles de Binche’ werden oorspronkelijk vooral gegeten
op Mardi Gras.
melk
Herve kaas
smout
boter
vers gemalen peper
Er is iets raars aan de hand met deze pannenkoekjes.
Sommige recepten maken ze uitsluitend met
boekweitmeel. Andere gieten er het drievoud aan blond
bier bij. En er is ook een reeks recepten waarbij er van 40
tot 100 g (!) bakkersgist in het deeg gaat. Hier werd
gekozen voor het meer traditionele pannenkoekenbeslag,
zonder gist.
meer vegetarische gerechten: