Gentse mokken
250 g patisseriebloem
150 g boter
100 g kandijsuiker
Kneed alle ingrediënten tot een soepel deeg. Maak er een
deegrol van, met een diameter van ongeveer 5 cm. Leg die
afgedekt ½ uur in de koelkast.
Snijd schijfjes van de deegrol van ongeveer 1 cm dik. Leg ze in
een ovenschaal op bakpapier en zet de schaal 15 minuten in
een oven voorverwarmd op 185°C.
De koekjes moeten licht van kleur blijven. Controleer tijdens
het bakproces.
De benaming refereert waarschijnlijk naar het Gentse
dialektwoord voor mooie meisjes.
De oorsprong van het koekje zou een simpele, historische
verklaring hebben. Doordat Gent aan het water ligt, werd
de stad vroeger veel geplaagd door muggen.
Het uitgesproken aroma van anijs en kaneel werd gebruikt
om de muggen te verdrijven. Mooi verhaal, maar of het
ook waar is ….
1 tl bakpoeder
1 tl anijspoeder
1 tl kaneel