baisers de Malmedy
Voor de schuimpjes:
6 eiwitten
150 g bloemsuiker
125 g amandelpoeder
amandelschilfers
25 g patisseriebloem
Maak de schuimpjes: klop de eiwitten stijf met 50 g van de
poedersuiker. Meng de rest van de suiker met de bloem en het
amandelpoeder. Schep deze droge bereiding zeer voorzichtig
door het opgeklopte eiwit.
Doe het deeg in een spuitzak. Leg bakpapier op een ovenplaat
en spuit daarop kleine toefjes deeg. Bestrooi met fijngehakte
amandelschilfers. Bak ongeveer 40 minuten in een
voorverwarmde oven op 150°C of tot de schuimpjes kleuren.
Blijf in de buurt om het bakproces te volgen.
Maak ondertussen de ‘crème au beurre’ of botercrème. Breng
de boter op kamertemperatuur. Klop twee eieren met de
kristalsuiker tot een homogene massa. Klop de boter op en
voeg beetje bij beetje het eiermengsel toe. Doe de bereiding in
een spuitzak.
Afwerking: spuit een mooi rondje botercrème tussen twee
schuimpjes en herhaal dit tot de voorraad op is.
Het recept van de ‘baisers’ of kusjes dateert van de 19e
eeuw. Het werd oorspronkelijk gecommercialiseerd onder
de naam blankès mèringues. Naast het origineel uit
Malmedy, bestaan er tal van varianten, zoals de ‘baisers
de Neufchâteau’, waar als vulling chocoladecrème
gebruikt wordt.
Voor de botercrème:
2 eieren
100 g kristalsuiker
150 g boter