biersoep - soupe des brasseurs
ingrediënten - info
een klont boter
ui
groene kool
raapjes
preien
selder
wortelen
Stoof de grof gesneden ui, groene kool, raapjes, prei, selder
en wortelen in boter. Overgiet met kippenbouillon en een fles
lambic bier. Voeg nog een kruidentuiltje en een in grove
stukken gesneden aardappel toe.
Kook de soep op laag vuur en onafgedekt, tot de groenten gaar
zijn. Verwijder het kruidentuiltje en zet de handmixer in de soep.
Voeg een liaison toe van eigelen opgeklopt met room.
Voeg krokant gebakken spekjes toe, net voor het opdienen. Werk
af in het bord met croutons en gehakte peterselie.
Biersoep is op zich niet typisch Brussels, wél de versie
met lambic. Dat Brusselse biertje werd reeds gebrouwen
in de Middeleeuwen. Het heeft een bijzondere smaak die
niet vergelijkbaar is met andere biersoorten.
Daarnaast zijn er versies van biersoep te vinden in alle
windstreken, van de Elzas tot Frans-Vlaanderen,
Duitsland, Tsjechië en de Scandinavische landen. In eigen
land is er de Leuvense en Luikse biersoep die nog
populair zijn en er is ook de biersoep uit Malmedy die
gekend is als streekspecialiteit.
In België heeft zowat elke Trappistenklooster een eigen
biersoeprecept. In de Middeleeuwen en daarna werd
die soep als een soort geneesmiddel gebruikt tegen
allerlei kwaaltjes zoals bijvoorbeeld aambeien.
aardappelen
kippenbouillon
Faro (lambic)
kruidentuiltje
gerookt spek
eieren
room
peterselie
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.