piro’s
3 dl water
500 g bloem
Meng 500 g bloem met 3 dl water, 5 g gist en een eetlepel
zout. Kneed tot een homogene deegbal. Verdeel het deeg in
kleinere porties en rol ze uit tot vierkanten.
Haal het vel van varkensworstjes en rol ze op in het deeg. Leg
de piro’s op een bakplaat op bakpapier. Laat ze afgedekt een
half uurtje rijzen.
Schuif de plaat 20 minuten in een voorverwarmde oven op
200°C.
Als je de piro’s later opnieuw wil opwarmen, doe dat dan in
een warme oven, zodat het broodje krokant blijft.
Een piro is een varkensworst gebakken in deeg. Op zich is
dat niet zo spectaculair als streekgerecht. Dat wordt het
wél als je weet dat het pirobakken nog steeds een levende
traditie is in Zuid-West-Vlaanderen.
In Anzegem en aanpalende gemeenten organiseren cafés
er volgens een beurtrol pirobak in het weekend. Het
pirobakseizoen loopt van oktober tot en met februari.
Inwoners komen speciaal naar het deelnemende café om
er het broodje te eten of mee te nemen naar huis.
De traditie bestaat al sinds het einde van de 19de eeuw en
stamt waarschijnlijk uit de tijd toen vele inwoners als
grensarbeider in Noord-Frankrijk werkten. Zij brachten
worstjes mee uit Rijsel, waar ze aan het einde van de
lokale kermis, “La ducasse à Pierrots”, uitgedeeld werden.
Die worstjes rolden ze op in wat brood. Bij thuiskomst
gingen ze die worstenbroodjes opeten op café met hun
maten. In het beste geval warmden de cafébazen ze even
op en het pirobakken was geboren.
Naast Anzegem is ook in andere gemeenten in de
omstreken het pirobakken in dezelfde of mindere mate
bekend zoals in Avelgem, Tiegem, Vichte, Spiere,
Wortegem (Oost-Vlaanderen), Heestert, Otegem en
Ingooigem.
Zoals het een streekgerecht met enige traditie past, heeft
ook dit worstenbroodje een eigen orde:
De Orde van de Piro (Anzegem)
5 g gist
eetlepel zout
varkensworsten