piro’s

3 dl water 500 g bloem
Meng 500 g bloem met 3 dl water, 5 g gist en een eetlepel zout. Kneed tot een homogene deegbal. Verdeel het deeg in kleinere porties en rol ze uit tot vierkanten. Haal het vel van varkensworstjes en rol ze op in het deeg. Leg de piro’s op een bakplaat op bakpapier. Laat ze afgedekt een half uurtje rijzen. Schuif de plaat 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C. Als je de piro’s later opnieuw wil opwarmen, doe dat dan in een warme oven, zodat het broodje krokant blijft.
Een piro is een varkensworst gebakken in deeg. Op zich is dat niet zo spectaculair als streekgerecht. Dat wordt het wél als je weet dat het pirobakken nog steeds een levende traditie is in Zuid-West-Vlaanderen. In Anzegem en aanpalende gemeenten organiseren cafés er volgens een beurtrol pirobak in het weekend. Het pirobakseizoen loopt van oktober tot en met februari. Inwoners komen speciaal naar het deelnemende café om er het broodje te eten of mee te nemen naar huis. De traditie bestaat al sinds het einde van de 19de eeuw en stamt waarschijnlijk uit de tijd toen vele inwoners als grensarbeider in Noord-Frankrijk werkten. Zij brachten worstjes mee uit Rijsel, waar ze aan het einde van de lokale kermis, “La ducasse à Pierrots”, uitgedeeld werden. Die worstjes rolden ze op in wat brood. Bij thuiskomst gingen ze die worstenbroodjes opeten op café met hun maten. In het beste geval warmden de cafébazen ze even op en het pirobakken was geboren. Naast Anzegem is ook in andere gemeenten in de omstreken het pirobakken in dezelfde of mindere mate bekend zoals in Avelgem, Tiegem, Vichte, Spiere, Wortegem (Oost-Vlaanderen), Heestert, Otegem en Ingooigem. Zoals het een streekgerecht met enige traditie past, heeft ook dit worstenbroodje een eigen orde: De Orde van de Piro (Anzegem)
de              passie Creatief Koken kookvurige
5 g gist eetlepel zout varkensworsten
West-Vlaanderen Foto: www.erfgoedzuidwest.be

piro’s

3 dl water 500 g bloem
Meng 500 g bloem met 3 dl water, 5 g gist en een eetlepel zout. Kneed tot een homogene deegbal. Verdeel het deeg in kleinere porties en rol ze uit tot vierkanten. Haal het vel van varkensworstjes en rol ze op in het deeg. Leg de piro’s op een bakplaat op bakpapier. Laat ze afgedekt een half uurtje rijzen. Schuif de plaat 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C. Als je de piro’s later opnieuw wil opwarmen, doe dat dan in een warme oven, zodat het broodje krokant blijft.
5 g gist eetlepel zout varkensworsten
Bereiding Ingrediënten
Een piro is een varkensworst gebakken in deeg. Op zich is dat niet zo spectaculair als streekgerecht. Dat wordt het wél als je weet dat het pirobakken nog steeds een levende traditie is in Zuid-West-Vlaanderen. In Anzegem en aanpalende gemeenten organiseren cafés er volgens een beurtrol pirobak in het weekend. Het pirobakseizoen loopt van oktober tot en met februari. Inwoners komen speciaal naar het deelnemende café om er het broodje te eten of mee te nemen naar huis. De traditie bestaat al sinds het einde van de 19de eeuw en stamt waarschijnlijk uit de tijd toen vele inwoners als grensarbeider in Noord-Frankrijk werkten. Zij brachten worstjes mee uit Rijsel, waar ze aan het einde van de lokale kermis, “La ducasse à Pierrots”, uitgedeeld werden. Die worstjes rolden ze op in wat brood. Bij thuiskomst gingen ze die worstenbroodjes opeten op café met hun maten. In het beste geval warmden de cafébazen ze even op en het pirobakken was geboren. Naast Anzegem is ook in andere gemeenten in de omstreken het pirobakken in dezelfde of mindere mate bekend zoals in Avelgem, Tiegem, Vichte, Spiere, Wortegem (Oost- Vlaanderen), Heestert, Otegem en Ingooigem. Zoals het een streekgerecht met enige traditie past, heeft ook dit worstenbroodje een eigen orde: De Orde van de Piro (Anzegem)
Foto: www.erfgoedzuidwest.be
de              passie Creatief Koken kookvurige