le gozeau des scailtons
ingrediënten - info
500 g bloem
100 g fijne suiker
100 g boter
2 eieren
40 g bakkersgist
Verwarm 75 cl melk en los er de gist in op. Giet deze
bereiding bij de bloem, meng en laat het ongeveer 10 minuten
rijzen. Voeg de rest van de melk, gesmolten boter, losgeklopte
eieren, suiker en zout toe.
Meng goed tot een heel zacht en niet hard deeg. Pizzadeeg is
ook gistdeeg. Je kan dus ‘vals spelen’ door prefab-pizzadeeg
te gebruiken in een snelle versie van deze taart.
Verwijder het klokhuis en de pel van een zestal zoete appels.
Snijd ze in halvemaantjes en wentel ze in bastaardsuiker en
kaneel.
Verdeel het deeg in 2 delen. Bedek een ingevette siliconen
taartvorm met één deel uitgerold deeg. Doorprik de
taartbodem met een vork. Leg er de appeldeeltjes op.
Sluit de taart af met de rest van het gistdeeg en druk goed
aan. Maak in het midden een schoorsteentje om het vocht
tijdens het bakken te laten ontsnappen.
Klop een ei los en borstel er de bovenkant van de taart egaal
mee in. Bestrooi met bastaardsuiker.
Schuif de taart 30 minuten in een oven voorverwarmd op
185°C. Laat volledig afkoelen voor het opdienen. Klaar!
Le Gozeau des Scailtons is een taart die gemaakt wordt
met gistdeeg en appelen. Heel eenvoudig en niet duur. Het
was het favoriete dessert van de Scailtons, de arbeiders
die in de leisteengroeven werkten in Wallonië. De taart
werd vooral gebakken in gezinnen van mijnwerkers in de
provincie Luxemburg.
De Confrérie des Scailtons de Bertrix is een vereniging die
het erfgoed en de tradities van de leisteengroeven wil
bewaren en promoten, onder andere door het maken en
verspreiden van deze taart.
Het voelt goed om als hobbykok even deel te nemen aan
het eerbetoon aan deze arbeiders. En de taart is
bovendien nog lekker ook.
1,5 dl melk
1 mespuntje zout
zoete appels
kaneelpoeder
bastaardsuiker
eieren