laurier
OXO
(of Worcestershiresaus)
peper
vloeiende bloem
gemalen Gruyère
stokbrood
Bak in halve maantjes gesneden uien in boter in een kookpot.
Voeg gesneden (maar niet geraspte) knoflook toe. Laat onder
deksel garen tot de substantie zacht is.
Bestuif met een paar eetlepels vloeiende bloem en laat even
garen. Leng aan met kippenbouillon tot de gewenste dikte.
Voeg laurierblaadjes en verse tijm toe en laat nog een 20
minuutjes sudderen.
bistro uiensoep
De bistrokeuken is een typisch Frans fenomeen. Het zijn
meestal gezellige eethuisjes waar je ook op je gemak een
glas kan drinken. Het verschil met de fastfood-cultuur is,
dat je in een échte bistro geen industriële voeding op je
bord zal krijgen. Het aanbod aan gerechtjes is door de
huiskok bereid, met verse streekproducten.
Dit recept van uiensoep wijkt licht af van de Parijse
uiensoep. Die wordt gemaakt op basis van vleesbouillon
in plaats van kippenbouillon en er gaan een paar flinke
glazen witte wijn in de kookpot.
Breng op smaak met een paar scheutjes OXO (uit
grootmoeders tijd, maar qua smaak super!), peper en zout.
Halveer stokbrood, besmeer met gezouten boter, bedek met
Gruyère en laat bruinen onder de grill. Giet de soep in bowls
en steek er een stuk gegratineerd brood in.