seafood potjiekos
ingrediënten - info
coeur de boeuf tomaten
bleekselderij
rode puntpaprika’s
gele paprika’s
wortelen
pijpajuin
rode ui
knoflook
venkel
olijfolie
peterselie
bieslook
dragon
koriander
Maak het houtvuur klaar. Gebruik hout en geen houtskool.
Laat het hout branden tot de meeste vlammen weg zijn. Hang
de ketel om te beginnen laag bij de vuurhaard.
De groenten in dit gerecht zijn verse geschilde coeur de boeuf
tomaten, bleekselderij, rode puntpaprika’s, gele paprika,
wortel, pijpajuin in ringetjes gesneden, rode ui, knoflook en
venkel. Stoof deze aan in de ketel in een bodempje olijfolie.
Als verse kruiden gaan er vervolgens bij: peterselie, bieslook,
dragon en koriander. De gedroogde kruiden en specerijen zijn:
cayennepeper, paprikapoeder, nootmuskaat, peper en zout.
Meng alles goed en vul de ketel met de vis en de zeevruchten.
Hier werd gekozen baby-kreeftjes, tijgergarnalen,
langoustines, tonijn (met duurzaamheidslabel), octopus,
zeebaarsfilet en roodbaars. Vul de ketel verder aan met
visfond, witte wijn, een scheut Noilly Prat en kokosmelk.
Sluit het deksel en laat het potje sudderen, eerst dichtbij de
vuurhaard. Hang de ketel hoger en houd de bereiding warm
tot gebruik op een laag vuurtje.
De afwerking op het bord gebeurt met venkelgroen, gehakte
peterselie en schijfjes limoen.
Een Zuid-Afrikaans seafood potjie. Er bestaan heel veel
varianten van dit gerecht. Het enige wat ze allen gemeen
hebben is: er zitten vis en zeevruchten in en het wordt
gemaakt in een gietijzeren ketel, liefst boven een
houtvuurtje.
De belangrijkste ingrediënten in deze versie zijn: baby-
kreeftjes, tijgergarnalen, langoustines, tonijn (met
duurzaamheidslabel), octopus, zeebaarsfilet en
roodbaars. In de traditionele Zuid-Afrikaanse versie gaan
er ook heek en mosseltjes of andere schelpdieren in.
Maar mijn ‘potjie’ was al vol!
cayennepeper
paprikapoeder
nootmuskaat
peper en zout
babykreeftjes
tijgergarnalen
langoustines
tonijn
octopus
zeebaars
roodbaars
visfond
witte wijn
Noilly Prat
kokosmelk
limoen
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.