ingrediënten - info
rib-eye steaks
ui
knoflook
olijfolie
kalfsfond
rode wijn
platte peterselie
verse tijm
verse rozemarijn
verse dragon
boter
rib-eye steak met saus 'café de Paris'
Saus: fruit gesnipperde ui en knoflook in een beetje olijfolie.
Doe er een hoeveelheid (1/4 liter of meer) blanke kalfsfond
en een glas rode wijn bij en breng aan de kook. Maak een
kruidentuiltje, samengebonden met keukentouw, van platte
peterselie met stengel, verse tijm, rozemarijn en dragon. Leg
het in de pot en laat samen een kwartiertje sudderen. Zeef
de bereiding. Giet er nu een flesje lichte room bij, een
lepeltje honing en een flinke scheut cognac. Kruid met een
theelepeltje currypoeder, zachte paprika, peper uit de molen
en rotszout. Laat inkoken tot sausdikte of bind de saus
indien gewenst.
Snijbiet: scheid de bladeren van de stengels, ontnerf en hak
ze grof. Hak de stengels in centimeterdikke schijfjes. Stoof
de gehakte bladeren in een beetje olijfolie in een hete pan tot
ze geslonken zijn. Stoom de stengels kort en bak ze daarna
gaar. Kruid beiden met peper en zout.
Bak de steaks tot de gewenste ‘cuisson’ in boter.
Halveer de gedroogde kerstomaatjes, hak de zwarte olijven en
laat de ansjovisfilets uitlekken. Maak verse mayonaise en bak
handgesneden frietjes. Tweemaal, eerst op lage temperatuur
om te pocheren en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Daarna op hoge temperatuur, tot knapperige Belgische frietjes.
Frituur een handvol verse dragon in de frituurolie als die aan
het afkoelen is (150°C)
Op het bord: een steak overgoten met saus. Een lepel
snijbietblaadjes met daarop een schep van de stengels.
Daarnaast de frietjes. Werk af met ansjovisfilets, gedroogde
tomaatjes, gehakte zwarte olijven en gefrituurde dragon. Dien
op met een individueel potje zelfgemaakte mayonaise.
lichte room
honing
Cognac
currypoeder
zacht paprikapoeder
peper & zout
snijbiet
kerstomaatjes op olie
zwarte olijven
ansjovisfilets
frietjes
mayonaise
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.