stifado met lamsschouder
Stifado is een traditioneel Grieks gerecht dat bestaat uit
gestoofd vlees met uien, rode wijn en tomaten. Het werd
oorspronkelijk gemaakt met konijn. Maar het kan ook
perfect met rundsvlees, varkensvlees, lamsvlees of zelfs
geitenvlees. Het gerecht zou geïntroduceerd zijn in
Griekenland tijdens de Venetiaanse bezetting van Kreta in
de 13e eeuw. Het is een voedzaam gerecht, ideaal voor
koude winterdagen.
piment
tomaten uit blik
tomatenpuree
balsamico
rode wijn
kalfsfond
honing
komijn
oregano
koriander
peterselie
Breng verder op smaak met een scheut honing, een
theelepeltje komijnpoeder, oregano en koriander. Vul verder
aan met kalfsfond tot het vlees volledig ondergedompeld is.
Zet het deksel op de pot en laat minstens 2 uur sudderen,
waarvan het laatste half uur zonder deksel. Controleer of het
vlees boterzacht geworden is en klaar om op te dienen.
Werk af met plukjes peterselie en serveer met Griekse pasta
(orzo) of met stokbrood, feta en een Griekse salade.
Vraag aan je slager om een volledige lamsschouder te
versnijden tot grote stukken stoofvlees met het bot er nog aan.
Bestuif het lamsvlees met vloeiende bloem en schroei het
langs alle kanten dicht in olijfolie in een pan. Leg het vlees in
een diepe kasserol.
Pel een tiental sjalotjes en zorg ervoor dat ze niet ingesneden
worden. Roerbak ze in de pan waarin het vlees gebakken is
tot ze glazig worden. Voeg een halve bol gepelde maar niet
geplette knoflookteentjes toe en laat die even meebakken.
Schep de bereiding bij het vlees.
Voeg vervolgens toe: een paar takjes rozemarijn, twee
blaadjes laurier, een kaneelstokje, een paar stuks kruidnagel,
een paar jeneverbessen, een mespuntje piment, een blikje
tomatenpuree, een borrelglas balsamico, een groot blik
tomatenblokjes en evenveel rode wijn.
ingrediënten - info
lamsschouder
vloeiende bloem
olijfolie
sjalotjes
knoflook
rozemarijn
laurier
kaneelstokje
kruidnagel
jeneverbessen