potjevleesch
ingrediënten - info
kippenblokjes
kalfspoulet
konijnenrug
varkenshaasje
uien
wortel
Dit is een variant op basis van bier en jenever. In andere
recepten gebruikt men witte wijn en azijn.
Haal het vlees van de konijnenrug en verdeel het in blokjes.
Snijd het varkenshaasje in grote blokken. Snijd de ui en wortel
in grove brunoise. Meng de 4 soorten vlees en de groenten
met gedroogde tijm, gekneusde jeneverbessen, een paar
laurierblaadjes, peper en zout.
Doe alles nu in een grote gietijzeren casserolle. Giet er een
fles blond bier naar keuze bij, een flink borrelglas jenever en
kippenfond. Bewaar een kopje fond. Zorg ervoor dat alle
vlees ondergedompeld is.
Het pot’je vlees uit Frans Vlaanderen is verwant aan de
West-Vlaamse hennepot. Volg de eerste link als je het
oeroude recept uit 1302 wil nalezen. Werkelijk bijzonder
interessant.
Meer info:
lille.guide-ville.com
tourisme-nordpasdecalais.fr
In de regio zijn er talrijke
producenten die het
product op basis van
een ambachtelijke
bereiding aanbieden en
dat in verschillende
variëteiten.
Zet de casserolle 3 tot 3 ½ uur in een voorverwarmde oven op
100°C.
Controleer of het vlees gaar is en meng het kookvocht met
geweekte gelatineblaadjes, opgelost in het licht opgewarmde
kopje gevogeltefond.
tijm
laurier
peper en zout
jeneverbessen
blond bier
kippenfond
jenever
gelatineblaadjes
Schep de bereiding in terrines en dek luchtdicht af met folie.
Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet de terrines dan in
de koelkast tot gebruik.
Kruimelpad
Selectie
Gerelateerde recepten
meer recepten met pluimvee: