Wiener Zwiebelrostbraten uit de Römertopf
ingrediënten - info lendebiefstukken olijfolie mosterd peper en zout tijm
Zet de Römertopf een half uurtje volledig ondergedompeld in koud water. Laat uitlekken en droog af voor het gebruik. Klop de biefstukken plat en snijd de vetranden in. Bestuif een pan met wat olie en schroei de biefstukken aan beide zijden kort dicht op hoog vuur. Haal ze uit de pan, borstel ze in met mosterd en kruid met peper, zout, tijm en paprikapoeder. Snijd een paar uien in ringen en bak ze glazig in een beetje olie. Snijd nog enkele uien op ringen, bestuif met olijfolie uit een spuitbusje en een beetje vloeiende bloem door een fijne zeef. Bak ze krokant in een paar lepels olie op gematigd vuur. Laat uitlekken op keukenpapier.
Vul de bodem van de Römertopf met de uien en leg daarop de biefstukken. Overgiet met kalfsfond en rode wijn. Doe een paar eetlepels tomatenpuree in een pannetje en los op met een scheut rode balsamico-azijn op laag vuur. Giet dit bij het vlees. Zet de schotel afgedekt in een koude oven. Stel in op 220°C en laat een uurtje garen.

Wiener Zwiebelrostbraten uit de Römertopf

Niet de schnitzel, maar de Wiener Rostbraten wordt algemeen erkend als het nationale gerecht van Oostenrijk. De biefstukken worden niet gepaneerd. Wat de Altwiener Zwiebelrostbraten zo bijzonder maakt, is dat het vlees niet kort gebakken wordt, maar gestoomd totdat het boterachtig zacht is. Om die reden is de bereiding van het gerecht met de Römertopf ideaal. Weet wel dat dit niét de klassieke bereidingsmethode is, maar een variant die ik zelf uitgetest heb. Voor wie het échte ding wil, zorg er dan voor dat je deze schotel opdient met Knödel en dat de uiringen die je bij de afwerking op het vlees legt, knisperend krokant gebakken zijn.
Op het bord: een biefstuk overgoten met saus. Leg daarop een hoopje gefrituurde ui. Als bijgerecht kan je kiezen voor een aardappelbereiding of broodknoedels. Hier werd het gerechtje gepresenteerd met rösti van zoete aardappel en wortel. Het hoeft niet, maar je kan er ook een potje zure room en in waaiervorm gesneden augurkjes bij serveren.
paprikapoeder uien vloeiende bloem kalfsfond rode wijn tomatenpuree balsamico
Creatief Koken de              passie kookvurige

Wiener

Zwiebelrostbraten

uit de Römertopf

ingrediënten - info lendebiefstukken olijfolie mosterd peper en zout tijm
Zet de Römertopf een half uurtje volledig ondergedompeld in koud water. Laat uitlekken en droog af voor het gebruik. Klop de biefstukken plat en snijd de vetranden in. Bestuif een pan met wat olie en schroei de biefstukken aan beide zijden kort dicht op hoog vuur. Haal ze uit de pan, borstel ze in met mosterd en kruid met peper, zout, tijm en paprikapoeder. Snijd een paar uien in ringen en bak ze glazig in een beetje olie. Snijd nog enkele uien op ringen, bestuif met olijfolie uit een spuitbusje en een beetje vloeiende bloem door een fijne zeef. Bak ze krokant in een paar lepels olie op gematigd vuur. Laat uitlekken op keukenpapier.
Vul de bodem van de Römertopf met de uien en leg daarop de biefstukken. Overgiet met kalfsfond en rode wijn. Doe een paar eetlepels tomatenpuree in een pannetje en los op met een scheut rode balsamico-azijn op laag vuur. Giet dit bij het vlees. Zet de schotel afgedekt in een koude oven. Stel in op 220°C en laat een uurtje garen.
Niet de schnitzel, maar de Wiener Rostbraten wordt algemeen erkend als het nationale gerecht van Oostenrijk. De biefstukken worden niet gepaneerd. Wat de Altwiener Zwiebelrostbraten zo bijzonder maakt, is dat het vlees niet kort gebakken wordt, maar gestoomd totdat het boterachtig zacht is. Om die reden is de bereiding van het gerecht met de Römertopf ideaal. Weet wel dat dit niét de klassieke bereidingsmethode is, maar een variant die ik zelf uitgetest heb. Voor wie het échte ding wil, zorg er dan voor dat je deze schotel opdient met Knödel en dat de uiringen die je bij de afwerking op het vlees legt, knisperend krokant gebakken zijn.
Op het bord: een biefstuk overgoten met saus. Leg daarop een hoopje gefrituurde ui. Als bijgerecht kan je kiezen voor een aardappelbereiding of broodknoedels. Hier werd het gerechtje gepresenteerd met rösti van zoete aardappel en wortel. Het hoeft niet, maar je kan er ook een potje zure room en in waaiervorm gesneden augurkjes bij serveren.
Bereiding Ingrediënten
paprikapoeder uien vloeiende bloem kalfsfond rode wijn tomatenpuree balsamico
receptfiche receptfiche
de              passie Creatief Koken kookvurige