Boheemse rundsburger
Broodknoedels, als je ze
niet kan kopen, maak je ze
zo:
volg deze link
Als laatste: de gebakken kaas. Je kan de kaas, type
Emmenthaler of Gouda zelf paneren. De snelle oplossing is
dat je schijven gepaneerde kaas koopt en die bakt of frituurt
volgens de instructies op de verpakking.
Dan volgt de ‘assemblage’ van de burger.
Begin met een schijf broodknoedel (niét de gegrilde, maar één
van de gestoomde en gesneden rol – zie de kleine foto rechts
boven).
Leg daarop in stijgende lijn: de gebakken ui, de rundsburger,
pancetta, sla, tomaat en augurk. Een gepaneerde kaasschijf
met daarop de dressing, een spiegeleitje met daarop een
royale lepel tomatenconfituur.
Dek af met een gegrilde schijf broodknoedel, bestrooid met
sesamzaadjes. Stabiliseer de constructie met een
barbecuespiesje en die onmiddellijk op.
ingrediënten - info
kropsla
augurken
Griekse yoghurt
honing
mosterd
tomatenconfituur
eieren
sesamolie
sesamzaadjes
gepaneerde kaasschijf
Zet volgende bereidingen klaar. Begin met de uiensaus. Snijd
grote uien op ringen en bak die tot ze karamelliseren in wat
olijfolie. Giet er tegen het einde een paar scheuten
barbecuesaus van Jack Daniëls bij. Hier heb ik gekozen voor
de Smokey Sweet. Laat de smaken nog even mengen en zet
de bereiding langs de kant.
Maak de rundsburgers. Kruid zuiver rundergehakt met peper,
zout, gedroogde peterselie, knoflookpoeder en uienpoeder.
Verdeel in porties en vorm tot schijven. Bak de burgers in
boter en houd ze warm.
Bak de pancetta in een droge pan krokant en giet het vet
weg. Bewaar warm.
De groenten: snijd de tomaten in schijven, was en snijd de
kropsla, snijd de augurken overlangs in plakken, tenzij je ze
voorgesneden gekocht hebt.
Maak een dressing van Griekse yoghurt, mosterd en honing.
Je kan die opwarmen tot lauw of gewoon koud bewaren tot
gebruik.
Maak tomatenconfituur. De snelste manier om dat te doen, is
om gepelde tomaten uit blik te gebruiken. Verse gepelde en
leeggemaakte tomaten zijn uiteraard beter als ingrediënt.
Verder heb je nodig: 100 gr griessuiker per kilo tomaten, een
beetje tijm, rozemarijn en peper. Ook een grote rode ui,
gesnipperd en glazig gestoofd. Voeg alles samen, zet er de
handmixer in tot je een homogene massa bekomt en laat
minstens een kwartiertje sudderen op laag vuur. Is de
confituur voldoende uitgedampt, laat dan afkoelen tot
kamertemperatuur. Heb je geen tomaten- confituur en geen
zin om er zelf te maken, gebruik dan curryketchup.
Maak spiegeleitjes en dat liefst in speciaal eierpannetje of in
een brede ring die je in je normale bakpan zet. Bedoeling is
dat het ei maximaal 3 à 4 centimeter diameter heeft. Bewaar
warm.
Besprenkel één schijf broodknoedel per burger met
sesamolie en grill die kort maar hevig in de grillpan. Rooster
ondertussen een handvol sesamzaadjes in een droge pan.
Dit overheerlijke sausje met
whiskey is tot mijn verbazing te
koop in vrijwel elke supermarkt in
Bohemen en van Praag tot
Tanvald in het Noorden. Bij ons is
het even zoeken om de flesjes te
vinden, behalve in speciaalzaken
of via het internet uiteraard.
Deze ‘Boheemse rundsburger’ hebben ze nog niet
gegeten in de regio Bohemen in Tsjechië. Het is puur een
eigen creatie op basis van inspiratie van het moment. Het
kind moet echter een naam hebben en vermits er
broodknoedels in verwerkt worden….
broodknoedels
uien
olijfolie
barbecuesaus
rundergehakt
peper & zout
gedroogde peterselie
knoflookpoeder
uienpoeder
boter
pancetta
tomaten