döner van lam in tomatenroomsaus
Snijd ui in fijne brunoise. Fruit in olijfolie tot glazig. Voeg dan
eveneens zeer fijngesneden brunoise van een paar knoflook-
teentjes toe. Laat verder bakken tot de ui bijna karamelliseert.
Zet het vuur af.
Bak op schijfjes gesneden Parijse champignons in olijfolie tot
ze kleuren en kruid met peper. Voeg deze bereiding bij de ui.
Bak in dezelfde pan kerstomaatjes op middelhoog vuur, tot net
voor ze openbarsten. Voeg ze bij de andere bereiding.
Kruid met dönerkruiden uit een speciaalzaak of maak zelf een
mix. Meng daarvoor paprikapoeder, komijnzaad, koriander,
kurkuma, madras kerriepoeder, gember, peper, selderijzout,
foelie, kardamompoeder, oregano, kaneel en knoflookpoeder.
Voeg magere culinaire room toe en laat even sudderen.
Bak fijngesneden kebab lamsvlees in olijfolie. Je kan dit zelf
maken. Neem een mooi stuk lamsfilet. Laat dit in een
diepvrieszakje een nachtje droog marineren met een paar
eetlepels van de dönerkruiden. Schud er de volgende dag de
kruiden af en steek het vlees een half uurtje in de diepvries.
Snijd het daarna op flinterdunne plakjes die je bakt in olijfolie.
Voeg het gebakken vlees bij de groenten-met-room
mengeling. Maak het geheel eventueel iets vloeibaarder door
wat extra room erdoor te roeren. Giet het in een ovenschotel
van aardewerk en dek af met een fijn laagje geraspte
Parmezaan.
ingrediënten - info
uien
olijfolie
knoflook
champignons
peper & zout
Het vlees van de dönerspies kan zoals meestal verwerkt
worden in een broodje met groenten en saus. Maar er
bestaan recepten waar het gebraden vlees met saus
opgediend wordt. Zoals hier dus.
Wie geen lam lust, vervangt het gewooon door rund of kip.
Geef de saus een extra ‘boost’ met een paar lepels
tomatenpuree. Maar dat hoeft niet écht, want in dit recept heb
je al een perfecte smaakbalans.
Zet de ovenschotel 25 minuten in een voorverwarmde oven op
185°C. Zet de laatste 2 minuten de grill aan. Haal de schotel
uit de oven en bewaar warm tot gebruik.
Besproei öz-dürum tortilla’s met olijfolie en zet ze een paar
minuutjes in de hete oven. Zet ze dan opnieuw onder de grill
tot ze voldoende krokant zijn.
Breek de tortilla’s in stukken en leg ze op het bord. Dien op
met een slaatje, tzatziki en frietjes.
kerstomaatjes
dönerkruidenmix
room
lamsfilet
Parmezaan
öz-dürum tortilla’s