1 kg spliterwten
4 liter water
prei
selder met blad
knolselder
hammetje
varkenspoten
varkensstaart
Was de spliterwten in een stramien onder de kraan. Zet de
spliterwten daarna op in water. Als dat kookt, voeg dan het
hammetje, de poten en de staartjes toe. Kruid met laurier,
peper, selderijzout en bonenkruid. Laat minstens een half
uurtje sudderen en spaan regelmatig af.
Snijd ondertussen een knolselder op grote dobbelstenen. Schil
een paar stengels selder met een dunschiller en snijd ze in
schijfjes. Bewaar een handvol selderijblaadjes. Was en snijd
een paar stukken prei op schijfjes.
snert
Erwtensoep is niet écht Hollands van origine, want de
oude Grieken maakten die al in 500 voor Christus. Toch is
snert, als variant van de aloude erwtensoep, uitgegroeid
tot een gerecht waarvoor een paar specifieke regels
gelden. Als groenten gaan er in principe enkel spliterwten,
prei en knolselder in. Een kleine toegeving wordt gedaan
voor bladselder. De toevoeging van aardappelen, wortelen
of ui doet de wenkbrauwen fronsen van de Bewakers van
het Origineel.
Verder gaat er enkel varkensvlees in. Alleszins een
hammetje, met uitbreiding naar oren, poten en staart.
Gelderse rookworst is een must! Niet te vervangen door
de Poolse of andere look-alike’s. En tot slot, je mag je
erwtensoep pas snert noemen, als ze een nachtje in de
koeling heeft gestaan.
spiering
Gelderse rookworst
laurier
bonenkruid
peper uit de molen
selderijzout
roggebrood
gezouten boter
Voeg de groenten na een half uurtje toe aan de kookpot en
roer goed om. Laat minstens 1 ½ uur koken op laag vuur en
roer regelmatig om. De soep mag af het vuur als de erwten zo
goed als opgelost zijn. Zet de kookpot een nachtje op een
koele plaats.
De volgende dag: vis de laurierblaadjes uit de soep. Haal er
dan het vlees uit. Verwijder het vel en vetresten. Versnijd het
vlees in kleine stukjes en bewaar koel. Bak een paar lappen
spiering en versnijd ze.
Zet de pot terug op het vuur en breng op temperatuur. Leg er
voor het opdienen de op ringen gesneden Gelderse rookworst
en de gebakken spiering erbij en ook het in de koeling
bewaarde vlees en de selderijblaadjes.
Dien op met roggebrood en gezouten boter.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.