ingrediënten - info
kippenborstfilets
kippenboutjes
vaste witvis
inktvis
mosselen
ui
tijgergamba’s
diepzeegarnalen
spekblokjes
gekookte ham
citroen
peterselie
Voorbereiding: snijd de kipfilets in grote dobbelstenen. Snijd
de gekookte ham in dobbelsteentjes. Snijd het spek in blokjes.
Ontdoe de tijgergamba’s en de diepzeegarnalen van poten en
sprieten. Hak de uien. Ontvel de tomaten en verdeel in partjes.
Snijd de paprika’s, hak knoflook, hak peterselie en verdeel de
citroen in partjes. Maak kippenbouillon en visbouillon.
Bereiding: Kuis de mosselen en kook ze in een beetje
visbouillon. Haal de helft van de mosselen uit de schelp en
bewaar beiden afgedekt. Snijd de inktvisjes in ringen en bak
kort in olie. Bak de kippenblokjes en drumsticks in olie. Bak de
spekjes met de ham, knoflook, paprika’s. Bak fijngesnipperde
ui tot die karamelliseert. Bak de tijgergarnalen en de rauwe
langoustines in olijfolie met gehakt knoflook en gehakte
peterselie. Zet afgedekt weg. Bak in een andere pan de rijst
glanzend.
Voeg toe: witte wijn, saffraan, cayennepeper, een snuifje
zacht paprikapoeder en kippenbouillon. Roer goed en laat
dan 20 minuten staan zonder roeren tot het vocht bijna weg is.
In de paellapan: wanneer de rijst bijna gaar is, voeg dan de
mosselen zonder schelp, de blokjes zeeduivel of andere
witvis, de diepzeegarnalen en de inktvisringetjes toe.
Daarna de hamblokjes, spek, kip, drumsticks en erwtjes.
Garneer de paellapan met gehakte peterselie, de
tijgergarnalen, langoustines, mosselen in de schelp en
citroenpartjes. Voor een deluxe-versie, kan je halve gekookte
kreeften op de paella leggen.
paella mixta
Paella is de benaming van zowel de pan zelf als van het
gerecht. Van oorsprong is dit een gerecht uit de streek
van Valencia, waar vanaf de Moorse periode rijst
verbouwd werd die de basis vormt van deze schotel.
De traditionele manier om paella te bereiden is in een
grote platte pan boven een houtvuur. Wat is het grote
verschil vergeleken met Italiaanse risotto? De rijst in de
paellapan wordt niet omgeroerd tijdens de bereiding en
mag zelfs een beetje aanbranden onderaan.
Paella is een eenpansgerecht. In deze versie heb ik er
evenwel voor gekozen om alle ‘onderdelen’ afzonderlijk te
bereiden en ze dan pas te ‘assembleren’ tot één geheel.
Maakt het iets gemakkelijker en het zorgt ervoor dat alle
ingrediënten tegelijkertijd de juiste garing hebben.
knoflook
tomaten
langoustines
ronde Spaanse rijst
saffraan
paprika
visbouillon
groene erwtjes
olijfolie
witte wijn
peper & zout
paprikapoeder
kippenbouillon
cayennepeper
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.
meer recepten met pluimvee: