Zeeuws spek
1 kg buikspek
8 g zwarte peper
20 g zeezout
20 g kristalsuiker
Prik met een priem zeer veel gaatjes in een stuk buikspek.
Maak een marinade van de opgegeven ingrediënten. Masseer
het mengsel goed met de hand in het stuk spek. Leg het
daarna 24 uur in de koelkast in een gesloten zakje samen met
de rest van de marinade.
Haal het spek uit de zak, klop het af en leg het op een
roostertje in de slowcooker. Zet die op 92°C en op 4 uur. Het
kan ook in een klassieke oven met vergelijkbare temperatuur
en gaartijd. Controleer na afloop en laat indien nodig nog even
verder garen.
Zet het vlees na afloop nog een tiental minuutjes onder de
hete grill.
Het recept voor het maken van Zeeuwse spek stamt uit de
18e eeuw.
Dit recept is een meer hedendaagse bereidingswijze. Als je
de traditie getrouw wil blijven, eet je Zeeuws spek op
bruinbrood zonder boter en met mosterd.
Meer info:
Wikipedia.org
Eetplezierenmeer.nl
1 tl kurkuma
2 el mosterd
4 jeneverbessen
4 el olijfolie