tramezinni met gerookte zalm
gerookte zalm
veldsla
rucola
eieren
ingrediënten - info
wit toastbrood
kruidenkaas
mierikswortelroom
Tramezzini zijn kleine belegde sneetjes mie, witbrood
zonder korst. Ze worden gevuld in twee driehoeken
gesneden. Ze zijn populair in heel Italië, maar vooral in
Turijn en Venetië. Ze worden aangeboden in bars,
straatkraampjes en bij bakkers en beenhouwers als een
snelle hap voor de lunchpauze.
De vulling kan sterk variëren. De sneetjes worden in de
regel ingesmeerd met mayonaise of roomkaas. Daarop
komen laagjes groente, vis, vlees of gevogelte. Meestal in
de vorm van charcutterie. Ook een hardgekookt eitje
ontbreekt meestal niet.
foto’s boven en onder: Google Maps
Belegde broodjes werden in de 18e eeuw bedacht door
John Montagu, graaf van Sandwich, jawel! In Italië was het
Caffè Mulassano in Turijn dat als eerste dit soort snack
introduceerde in 1926. Pikant detail, op hun website lees
ik: “In 1926 vond Angela Demichelis Nebiolo deze
boterham uit. In dit kleine restaurant van slechts
eenendertig vierkante meter is het product uitgevonden
dat miljoenen Italianen elke dag voor hun lunch
gebruiken...”.
Leg de sneetjes wittebrood zonder korst (pain de mie) twee
aan twee klaar. Smeer het onderste in met kruidenkaas en het
bovenste met mierikswortelroom.
Leg op het onderste sneetje een laagje rucola gemengd met
veldsla. Daarop komt een sneetje gerookte zalm en een in
schijfjes gesneden hardgekookt ei.
Dek af en druk even aan. Snijd het belegde brood diagonaal in
twee driehoeken.