zwaardvis met cedercitroen
pesce spada al limone cedro
knoflook
kappertjes
peper en zout
tomaten
basilicum
ingrediënten - info
zwaardvis
cedercitroen
oregano
peterselie
Maak een marinade van het sap van cedercitroen, oregano,
fijngehakte peterselie, geperste knoflookteentjes, kappertjes,
peper en zout. Leg de zwaardvismoten een half uurtje in de
marinade.
Snijd een geschilde cedercitroen in dikke schijven.
Leg de uitgelekte vismoten op de placha of skottel en bak ze 3
à 4 minuutjes aan elke kant. Overgiet regelmatig met de
marinade. Leg de schijven cedro op de plancha en laat ze
aan beide kanten karamelliseren.
Op het bord. Een stuk zwaardvis met wat saus van de
bakplaat. Daarnaast een paar schijven cedro, een paar
schijfjes tomaat en werk af met verse basilicum.
Dit is een hoofdgerecht en in Italië hoort daarbij een contorni,
bijgerechtje naar keuze, zoals frietjes of een slaatje. In
principe geen pasta.
Om verwarring te vermijden: het gaat hier niet over de
ceder (conifeer), maar over de cedercitroen (cedro) als
citrusvrucht. Deze wordt vooral geteeld in Calabrië (Italië)
aan de Riviera del Cedri in en rond het dorpje Santa Maria
Del Cedro. Daar is er een uniek museum aan gewijd, het
Museo del Cedro. Wie met de camper in de buurt is, kan
best overnachten op de Sosta Camper Manuel. Alleen wild
camperen is goedkoper en je zit er op 100 m van het
strand. We zijn er geweest en het was OK.
De cedro wordt verwerkt als confituur, likeur, gekonfijt
fruit. Maar ook in de farmaceutische industrie (tegen
cholesterol) en de cosmetica (shampoo’s bijvoorbeeld).
Los van dit alles, kan je de cedercitroen gewoon gebruiken
in de keuken als vervanging van citroen of limoen.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.