Elzasser baeckeoffe met wild
kruidnagel
jeneverbessen
Gewurztraminer
zoete aardappelen
wortelen
prei
rapen
aardpeer
Kirsch
ontbijtspek
boter
Voorbereiding. Snijd het vlees in stukken 4-5 cm en leg beide
soorten apart weg in kommen. Maak een kruidentuiltje van
wortelloof, laurierblaadjes, tijmtakjes en rozemarijnsprietjes.
Bind met keukengaren. Snijd een paar uien in halvemaantjes.
Kneus een paar geschilde knoflookteentjes. Kuis de prei en
wortelen. Versnijd de deze groenten. Schil de zoete
aardappelen, aardperen en raapjes. Snijd ze op plakjes.
Bak de reepjes ontbijtspek krokant. Bak de gesneden uien,
prei, wortelen en het knoflook in boter tot de uien glazig
geworden zijn. Kruid met peper en zout en meng met geplette
jeneverbessen en kruidnagel. Doe er nu de spekreepjes bij en
zet deze bereiding langs de kant.
Droog het stoofvlees met keukenpapier, bestuif het met
vloeiende bloem en bak het vlees rondom bruin in boter.
Behandel beide soorten wild op dezelfde manier maar
afzonderlijk.
Maak een brooddeeg van 200 gram bloem met ongeveer een
deciliter water. Kneed en rol uit tot een lang lint dat de omtrek
heeft van de bovenrand van je ovenschotel.
ingrediënten - info
everzwijnstoofvlees
hertenstoofvlees
vloeiende bloem
uien
knoflook
wortelloof
tijm
rozemarijn
laurier
peper en zout
De naam betekent gewoon ‘bakkersoven’. De dorpelingen
uit de dorpjes in de Elzas konden in vroeger tijden hun
stoofpotje afzetten bij de lokale bakker, die het liet garen
in zijn warme oven, na het bakken van z’n brood.
De normale bereiding van dit gerecht gebeurt met
aardappelen, groenten en verschillende soorten vlees,
zoals varken, rund of lam. Hier een herfst- en winterse
variant met hert en everzwijnvlees.
Een algemeen kenmerk van de baeckeoffe is, dat het
deksel van de kasserol afgesloten wordt met een deegrol.
De bereiding. Neem een diepe ovenschotel met deksel in
aardewerk, keramiek of gewoon een Römertopf. Vet de bodem
en randen in met wat boter. Vul de schotel te beginnen met
een laag zoete aardappel. Kruid met peper en zout. Leg
daarop het hertenstoofvlees. Leg daarbovenop een laag
groenten met spekjes. Steek het kruidentuiltje langs de kant.
Vul verder aan met een laagje aardpeerschijfjes. Leg daarop
het everzwijnstoofvlees erbij en daarop de rest van de
groenten. Eindig met een laagje rapenschijfjes.
Giet een glas witte Elzasser wijn in de pot, tot ongeveer de
helft van de hoogte. Giet er nog als extraatje een glaasje
Kirsch bij. Leg de deegrol langs de bovenrand en druk er het
deksel in, zodat de pot luchtdicht afgesloten is.
Zet de pot 2 ½ uur op 185°C, beginnend van een koude oven.
Gebruik je een echte Römertopf, vergeet dan niet om die
vooraf een half uurtje in water te weken.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.