Toscaanse ribollita
prei
rode uien
knoflook
olijfolie
kruidentuiltje
groentebouillon
tomaten
kerstomaten uit blik
bladpeterselie
ingrediënten - info
cannellinibonen
cavalo nero of boerenkool
oud brood
vastkokende aardappelen
wortelen
tomatenpuree
selder
Ribolitta is een maaltijdsoep uit de Toscaanse
boerenkeuken. De naam betekent letterlijk "opnieuw
gekookt", omdat de soep de volgende dag en ook de
dagen daarna, nog lekkerder is. Elke familie in Toscane
heeft wellicht een eigen recept, maar er zijn een paar
ingrediënten die niet mogen ontbreken: cannellinibonen,
cavolo nero (een soort zwarte kool), wortel, selder, ui,
knoflook, tomaten en brood. Zwarte kool is bij ons
moeilijk verkrijgbaar, maar kan vervangen worden door
boerenkool. En échte ribollita maak je beginnend met
droge bonen die je laat weken. Maar deze versie met
voorgekookte cannellini’s gaat sneller. Het brood kan in
de grillpan met knoflook en olijfolie of je trekt er stukken
van en schept die door de soep.
De volgende dag. Zet de soep een nachtje koel weg. Voeg
de volgende dag een paar pollepels bouillon toe en laat de
soep opnieuw sudderen op laag vuur gedurende ongeveer 15
à 20 minuten, tot ze voldoende opgewarmd is.
Afwerking. Leg de sneetjes geroosterd brood op de bodem
van de soepborden en schep er een paar pollepels soep op.
Werk af met plukjes bladpeterselie.
Mise en place. Laat de bonen uitlekken, maar vang het vocht
op. Houd er een handvol apart voor de afwerking van de soep.
Mix de rest van de bonen met een tweetal knoflookteentjes en
met beetje van het opgevangen vocht tot een smeuïge crème.
Snijd een halve boerenkool in fijne reepjes. Snijd een prei- en
een selderstengel in ringetjes. Snijd een paar rode uien in
halvemaantjes en hak een paar knoflookteentjes fijn.
Schil een paar vastkokende aardappeltjes en snijd ze in niet al
te grote stukken. Maak een kruidentuiltje van tijm, rozemarijn,
salie, laurier en peterseliestengels. Verwijder met een
dunschiller het vel van een drietal stevige tomaten, haal de
pitjes eruit en snijd het vruchtvlees in grote stukken.
De soep. Stoof de groenten, te beginnen met de uien en een
paar teentjes knoflook in een beetje olijfolie. Doe er de prei,
selder, de boerenkool en de aardappelblokjes bij. Giet er
voldoende groentebouillon bij om alles onder te dompelen.
Schep er de crème van witte bonen, een eetlepel
tomatenpuree en de kerstomaatjes bij. Kruid bij met peper en
zout en laat de soep een half uurtje sudderen.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.
meer vegetarische gerechten: