pad thai met Japanse zalmteriyaki
Andere:
Chinese kool
prei
wortelen
sojascheuten
broccoli
rode ui
wokolie
lente-uitjes
zalmmoten
noedels
eieren
peper en zout
ingrediënten - info
Teriyakisaus:
sesamolie
zoete sojasaus
knoflook
verse gember
gekonfijte gember op
siroop
mirin
saké
chilivlokjes
sesamzaadjes
Pad thai is een populair street-food gerecht uit Thailand.
Het bestaat hoofdzakelijk uit noedels, eieren, vlees of vis
en wokgroenten. Er horen eigenlijk ook grote garnalen en
pindanootjes bij, maar die laten we weg in deze
combinatie met zalmteriyaki.
Hoewel teriyaki oorspronkelijk een Japanse bereiding is,
wordt de saus gebruikt in de Thaise keuken om te
marineren en te grillen. Zalm staat er evengoed op het
menu. De zalm wordt in dit recept niet gemarineerd.
Teriyakisaus is redelijk suikerrijk en sommige van je
gasten proberen misschien juist te veel suikers te
vermijden, zonder in te boeten op de smaak. Laat ze naar
eigen voorkeur de saus over de zalm gieten. Die moet wel
op serveertemperatuur aangeboden worden.
Op het bord. Schep een portie groenten uit de wok op het
bord. Leg daarnaast een nestje noedels. Schik een moot
gebakken zalm op het bord. Overgiet met teriyakisaus. Werk
de zalm af met geroosterde sesamzaadjes en het bord met in
ringetjes gesneden lente-ui.
Teriyakisaus. Meng in een steelpannetje een bodempje
sesamolie met een flinke scheut mirin en een paar eetlepels
zoete sojasaus. Giet er een borrelglas saké bij. Voeg een
centimetertje versgeraspte gember toe en knijp een tweetal
gepelde teentjes knoflook door de knoflookpers. Doe er een
paar eetlepels gembersiroop bij en een fijngesneden stukje
gekonfijte gember. Meng goed, kruid met een mespuntje
chilivlokjes en laat zachtjes een tiental minuutjes pruttelen.
Houd de saus warm tot verder gebruik.
Pad thai. Snijd een halve Chinese kool op reepjes, een grote
geschraapte wortel in schijfjes, een stuk preiwit in ringetjes,
een rode ui in halvemaantjes en een kleine broccoli in roosjes.
Stoom broccoli, ui en wortelschijfjes samen één minuutje in de
microgolfoven op vol vermogen.
Verhit een bodempje wokolie in een wokpan. Roerbak alle
groenten samen met een handvol sojascheuten tot ze
beetgaar zijn. Meng met een paar eetlepels van de
teriyakisaus.
Noedels. Kook de noedels volgens de instructies op de
verpakking. Bewaar afgedekt en warm tot verder gebruik.
Eierkoek. Maak een dunne eierkoek van een paar losgeklopte
eitjes, gebakken in wokolie. Kruid met peper en zout. Laat
afkoelen en snijd de koek in fijne reepjes.
Zalm. Bak de zalmmoten in een pannetje met hete wokolie.
Kruid met peper en zout. Rooster een paar eetlepels
sesamzaadjes in een droge pan.