ingrediënten - info zeetongfilets visbouillon uien puntpaprika’s wortelen knoflook kekererwten tomaten uit blik vloeiende bloem
Chorba samak is te vertalen als ‘vissoep’. Het is een traditioneel gerecht uit het Midden-Oosten en Noord-Oost- Afrika. Chorba werd er in de zestiende eeuw geïmporteerd door Turkse invallers. Het is een maaltijdsoep die vaak tijdens de ramadan wordt gegeten. De exacte ingrediënten kunnen variëren afhankelijk van land of streek, maar vis staat centraal in dit gerecht. Zoals hier in de ‘Belgische variant’, met zeetong uit de Noordzee.

chorba samak met gebakken zeetong

tomatenpuree verse gember verse koriander komijn harissa kurkuma saffraan paprikapoeder peper en zout olijfolie
chorba samak met gebakken zeetong
Breng op smaak met: peper en zout, kurkuma, saffraanpoeder, paprikapoeder, komijn en harissa. Voorzichtig met dat laatste ingrediënt, want dat is op zich al heel pikant. Laat de soep een half uurtje afgedekt sudderen op laag vuur. Bereid ondertussen de zeetongfilets. Droog ze af met keukenpapier. Wentel ze door de vloeiende bloem en schud de overtollige bloem eraf. Verwarm een flinke scheut olijfolie in een vispan tot de olie goed heet is. Bak de filets een tweetal minuutjes aan elke kant, tot ze goudbruin kleuren. Kruiden hoeft niet, want de soep bevat reeds alle smaakmakers. In het bord. Verwarm diepe borden en schep ze vol met soep. Leg er de gebakken zeetongfilets bovenop. Werk af met plukjes verse koriander. Geef er bruin brood bij.
Schraap een paar wortelen en snijd ze op schijfjes. Stoom ze een tweetal minuutjes afgedekt op vol vermogen in de microgolfoven. Ze moeten niet volledig gaar zijn. Schil een rode puntpaprika, verwijder de zaadjes en de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in reepjes. Pel een paar uien en een halve bol knoflookteentjes. Cutter fijn en stoof beiden samen in een pannetje in een scheut olijfolie. Voeg de paprikareepjes en worteltjes toe en roerbak verder. Bestuif de pan met een paar eetlepels vloeiende bloem, roer om en laat een minuutje doorbakken. Giet er dan visbouillon bij. De hoeveelheid bepaal je zelf, aan de hand van het aantal borden dat je wil vullen. Maar een litertje of twee lijkt mij het minimum. Voeg nu toe: een blik tomatenblokjes, een blikje tomatenpuree, een centimetertje versgeraspte gember en een bokaaltje uitgelekte gekookte kekererwten.
Creatief Koken de              passie kookvurige
print

chorba samak met

gebakken zeetong

Chorba samak is te vertalen als ‘vissoep’. Het is een traditioneel gerecht uit het Midden-Oosten en Noord-Oost-Afrika. Chorba werd er in de zestiende eeuw geïmporteerd door Turkse invallers. Het is een maaltijdsoep die vaak tijdens de ramadan wordt gegeten. De exacte ingrediënten kunnen variëren afhankelijk van land of streek, maar vis staat centraal in dit gerecht. Zoals hier in de ‘Belgische variant’, met zeetong uit de Noordzee.
Bereiding
Schraap een paar wortelen en snijd ze op schijfjes. Stoom ze een tweetal minuutjes afgedekt op vol vermogen in de microgolfoven. Ze moeten niet volledig gaar zijn. Schil een rode puntpaprika, verwijder de zaadjes en de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in reepjes. Pel een paar uien en een halve bol knoflookteentjes. Cutter fijn en stoof beiden samen in een pannetje in een scheut olijfolie. Voeg de paprikareepjes en worteltjes toe en roerbak verder. Bestuif de pan met een paar eetlepels vloeiende bloem, roer om en laat een minuutje doorbakken. Giet er dan visbouillon bij. De hoeveelheid bepaal je zelf, aan de hand van het aantal borden dat je wil vullen. Maar een litertje of twee lijkt mij het minimum. Voeg nu toe: een blik tomatenblokjes, een blikje tomatenpuree, een centimetertje versgeraspte gember en een bokaaltje uitgelekte gekookte kekererwten.
Ingrediënten
ingrediënten - info zeetongfilets visbouillon uien puntpaprika’s wortelen knoflook kekererwten tomaten uit blik vloeiende bloem
tomatenpuree verse gember verse koriander komijn harissa kurkuma saffraan paprikapoeder peper en zout olijfolie
Breng op smaak met: peper en zout, kurkuma, saffraanpoeder, paprikapoeder, komijn en harissa. Voorzichtig met dat laatste ingrediënt, want dat is op zich al heel pikant. Laat de soep een half uurtje afgedekt sudderen op laag vuur. Bereid ondertussen de zeetongfilets. Droog ze af met keukenpapier. Wentel ze door de vloeiende bloem en schud de overtollige bloem eraf. Verwarm een flinke scheut olijfolie in een vispan tot de olie goed heet is. Bak de filets een tweetal minuutjes aan elke kant, tot ze goudbruin kleuren. Kruiden hoeft niet, want de soep bevat reeds alle smaakmakers. In het bord. Verwarm diepe borden en schep ze vol met soep. Leg er de gebakken zeetongfilets bovenop. Werk af met plukjes verse koriander. Geef er bruin brood bij.
receptfiche receptfiche
de              passie Creatief Koken kookvurige