ingrediënten - info
zeetongfilets
visbouillon
uien
puntpaprika’s
wortelen
knoflook
kekererwten
tomaten uit blik
vloeiende bloem
Chorba samak is te vertalen als ‘vissoep’. Het is een
traditioneel gerecht uit het Midden-Oosten en Noord-Oost-
Afrika. Chorba werd er in de zestiende eeuw geïmporteerd
door Turkse invallers. Het is een maaltijdsoep die vaak
tijdens de ramadan wordt gegeten. De exacte ingrediënten
kunnen variëren afhankelijk van land of streek, maar vis
staat centraal in dit gerecht. Zoals hier in de ‘Belgische
variant’, met zeetong uit de Noordzee.
chorba samak met gebakken zeetong
tomatenpuree
verse gember
verse koriander
komijn
harissa
kurkuma
saffraan
paprikapoeder
peper en zout
olijfolie
Breng op smaak met: peper en zout, kurkuma,
saffraanpoeder, paprikapoeder, komijn en harissa. Voorzichtig
met dat laatste ingrediënt, want dat is op zich al heel pikant.
Laat de soep een half uurtje afgedekt sudderen op laag vuur.
Bereid ondertussen de zeetongfilets. Droog ze af met
keukenpapier. Wentel ze door de vloeiende bloem en schud
de overtollige bloem eraf.
Verwarm een flinke scheut olijfolie in een vispan tot de olie
goed heet is. Bak de filets een tweetal minuutjes aan elke
kant, tot ze goudbruin kleuren. Kruiden hoeft niet, want de
soep bevat reeds alle smaakmakers.
In het bord. Verwarm diepe borden en schep ze vol met soep.
Leg er de gebakken zeetongfilets bovenop. Werk af met
plukjes verse koriander. Geef er bruin brood bij.
Schraap een paar wortelen en snijd ze op schijfjes. Stoom ze
een tweetal minuutjes afgedekt op vol vermogen in de
microgolfoven. Ze moeten niet volledig gaar zijn. Schil een
rode puntpaprika, verwijder de zaadjes en de zaadlijsten en
snijd het vruchtvlees in reepjes.
Pel een paar uien en een halve bol knoflookteentjes. Cutter fijn
en stoof beiden samen in een pannetje in een scheut olijfolie.
Voeg de paprikareepjes en worteltjes toe en roerbak verder.
Bestuif de pan met een paar eetlepels vloeiende bloem, roer
om en laat een minuutje doorbakken. Giet er dan visbouillon
bij. De hoeveelheid bepaal je zelf, aan de hand van het aantal
borden dat je wil vullen. Maar een litertje of twee lijkt mij het
minimum.
Voeg nu toe: een blik tomatenblokjes, een blikje
tomatenpuree, een centimetertje versgeraspte gember en een
bokaaltje uitgelekte gekookte kekererwten.