ingrediënten - info
Ingrediënten voor de noedels
noedels
zwart knoflook
sojasaus
wokolie
sesamolie
vissaus
prei
wortel
rode puntpaprika
gembersticks
Teriyaki is een Japanse kooktechniek waarbij voedsel
wordt gebakken of gegrild met een glazuur van sojasaus,
mirin en suiker. Deze bereidingswijze dateert vermoedelijk
uit de 17e eeuw. Er zijn soortgelijke varianten in de hele
Aziatische regio.
eend teriyaki met gebakken noedels
Teriyaki marinade
vissaus
zoete sojasaus
mirin
rijstazijn
knoflook
gember
Andere ingrediënten
eendenborstfilet
lente-uitjes
sesamzaadjes
De marinade. Schil en rasp een tweetal centimeter verse
gember. Druk een paar gepelde knoflookteentjes door de
knoflookpers. Doe deze ingrediënten samen met een scheutje
vissaus, zoete sojasaus, een borrelglas mirin en wat rijstazijn
in een kom. Bepaal zelf de onderlinge verhoudingen naar
eigen smaak. Voeg bijvoorbeeld meer zoete sojasaus toe voor
een zoeter resultaat of meer vissaus voor de typische umami
smaakervaring.
De eend. Kerf de velzijde van het borstfilet in met een scherp
mes. Leg de eendenborst in de marinade en zorg ervoor dat
die rondom goed bedekt is. Zet de kom afgedekt een uur weg
op kamertemperatuur.
Dep de gemarineerde borstfilet droog met keukenpapier. Leg
het stuk vlees met de velkant in een koude pan met wat
wokolie. Begin op laag vuur en verhoog geleidelijk tot
middelhoog. Dit is nodig om het vlees en vooral de vetlaag
zachtjes op te warmen voor het bakproces begint.
Bak 6 minuten op de velkant en daarna 5 minuten op de
vleeskant. Wil je het vlees meer doorbakken, verleng dan de
kooktijd met een paar minuutjes. Haal het vlees uit de pan en
laat afgedekt een tiental minuutjes rusten.
De saus. Maak ondertussen de saus. Breng de marinade aan
de kook. Laat een tweetal minuutjes doorkoken en zeef dan
de saus in een ander potje. Laat de gezeefde marinade verder
inkoken tot een stroperig glazuur.
Afwerking. Snijd de eendenborstfilets in dunne plakjes. Leg
die in de warme saus en houd deze combinatie op
serveertemperatuur. Snijd een busseltje lente-uitjes in
ringetjes. Rooster een handvol sesamzaadjes in een droog
pannetje.
De noedels. Kuis en snijd een rode puntpaprika, een preistaaf
en een dikke wortel in dunne reepjes. Snijd een stuk of zes
teentjes gefermenteerd (zwart) knoflook in dunne schijfjes.
Kook de noedels volgens de instructies op de verpakking. Bak
de groentenmix in wat wokolie met een scheutje sesamolie.
Voeg na een tweetal minuutjes de uitgelekte noedels toe.
Roerbak nog een minuutje. Breng op smaak met scheutjes
sojasaus en vissaus. Meng alles en zet op serveertemperatuur
weg.
Op het bord. Begin met een bodem noedels. Werk af met
gembersticks. Schik daarop een paar sneetjes eendenborst.
Giet er een de teriyakisaus over. Werk af met geroosterde
sesamzaadjes en ringetjes lente-ui.
meer recepten met pluimvee: