ingrediënten - info
kreeft
mayonaise
cocktailsaus
zure room
tomaat
kropsla
peper & zout
ui
prei
Maak eerst de bouillon. Laat de versneden ui,
prei, selder en wortel een 20-tal minuutjes
koken samen met het kruidentuiltje van laurier,
tijm, oregano en rozemarijn. Voeg witte wijn en
een scheutje citroensap toe. Breng op smaak
met peper en zout. Laat nog even trekken.
Breng opnieuw aan de kook en doe er de kreeft
in. Laat een achttal minuten koken voor een
klein formaat en tot 12 minuten voor de
grootste exemplaren.
Haal ze uit het kookvocht en laat afkoelen tot
lauw. Snijd ze dan overlangs in twee, verwijder
de smurrie en breek de scharen, zonder het
pantser ervan te verwijderen.
Bekijk het zo eens. Vraag één: wil je kreeft
eten of niet? Ja? OK, ga verder. Vraag twee:
vind je rubber lekker? Neen? OK. Kies dan
nooit voor diepvrieskreeft.
Vraag drie: je griezelt ervan om de beestjes
levend in het kokend sop te kieperen? Ja,
OK. Kies dan voor vers gekookte kreeft op
bestelling. Maar dan wel met de kortst
mogelijke tijd tussen afhalen en serveren.
De kreeften zelf koken “à la minute” is wel
de manier om het beste resultaat te
bekomen. Dan kan je ze écht lauw serveren
in deze bereiding ‘Belle Vue’. Een tip: Je kan
ze vooraf doden door een messteek in het
kopstuk, net voor ze het sop ingaan.
Dresseer op een bord op een bedje van
kropsla, met tomatenschijfjes, uisnippers,
eventueel wat komkommersschijfjes,
hardgekookte eieren en een cocktailsaus. Dat
is een mengeling van mayonaise, ketchup en
eventueel een vleugje whisky. Hier werd dit
sausje opgewaardeerd met een paar eetlepels
zure room.
bleekselder
wortel
laurier
tijm
oregano
rozemarijn
peper en zout
eieren
witte wijn
citroensap
kreeft belle vue
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.