consommé van patrijs
Hak de karkassen in stukken en bak ze rondom bruin in wat
olijfolie samen met de patrijsbilletjes. Als het bloed weg is, doe
je alles in een soepketel. Stoof grof gesneden ui, prei, wortel,
knoflookteentjes en selder aan in olie. Laat uitlekken en doe
de groenten bij de patrijsresten. Bak spekblokjes in een droge
antikleefpan, giet af en voeg bij de rest.
Giet een paar liter water in de soepketel tot alles bedekt is.
Kruid met peper, zout, foelie, kruidnagel, laurier, tijm en
jeneverbessen. Zet op een laag vuur, net tegen het kookpunt
aan. De bereiding mag niet doorkoken. Laat minstens 5 uur
half afgedekt trekken.
Laat even rusten af het vuur en schep dan de bouillon met een
pollepel uit de soepketel door een fijne zeef. Vooral niet in één
keer uitgieten. Het resultaat is een heldere bouillon.
Je hebt nu de basis van de consommé, die verder niet op de
traditionele manier met eiwitten afgewerkt wordt.
Laat gewoon verder inkoken op laag vuur met toevoeging van
een glas Madeira en een paar eetlepels tomatenpuree. Breng
op smaak met meer kruiden indien nodig.
Laat de consommé een nachtje rusten op een koele plaats of
in de koelkast en schep er dan met een spaan het vet af.
De volgende dag: snijd wortel, prei en selder in julienne en
stoom de groentestaafjes gaar. Bak een patrijsfilet zonder vel
en ontdaan van hagelbolletjes in een pan met een beetje
boter. Giet er na een vijftal minuutjes een half glas water bij,
dek af en laat nog 5 minuutjes sudderen. Zet de pan af het
vuur en wacht nog een tiental minuutjes vooraleer de filet in
reepjes te snijden.
Dien op aan tafel in een soepterrine. Leg eerst in het bord een
hoopje opgewarmde groentejulienne en patrijsreepjes en giet
daarover een pollepel consommé.
boter
peper & zout
foelie
kruidnagel
laurier
tijm
jeneverbessen
tomatenpuree
Madeira
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.