Zeeuwse mosselsoep
met cider
ingrediënten - info
Zeeuwse mosselen
prei
selder
wortelen
uien
knoflook
bieslookboter
oud brood
vloeiende bloem
De mosselen. Snijd een ui in halvemaantjes.
Plet een paar knoflookteentjes. Snijd een
selderstengel, een stuk preiwit en een
geschilde wortel in schijfjes. Stoof deze
groentenmix een paar minuten in wat boter in
een grote kookpot. Voeg een tweetal eetlepels
mosselkruiden toe en meng. Giet er twee
glazen cider bij en breng de bereiding aan de
kook.
Voeg nu een kilo gekuiste mosselen toe, roer
om, zet het deksel op de pot en laat op volle
kracht een paar minuutjes koken. Als er sterke
stoom onder het deksel ontsnapt, kan je
nagaan of de mosselen goed opengegaan zijn.
Haal de mosselen uit hun schelp. Bewaar een
kwart ervan en laat die volledig afkoelen.
Wentel ze daarna achtereenvolgens in
vloeiende bloem, eiwit en paneermeel. Bewaar
ze afgedekt in de koelkast.
Pureer de rest van de mosselen met de
staafmixer onder toevoeging van een scheut
kookvocht. Zet dit gepureerde mosselvlees
even langs de kant.
De soep. Schep de rest van het mosselvocht
met de groenten erbij, in een neteldoek. Wring
er zoveel mogelijk vocht uit in een propere
kookpot.
Giet er het gepureerde mosselvlees bij, samen
met de rest van de fles cider, een flesje
culinaire room en een flinke scheut koffieroom.
Breng aan de kook en laat daarna nog een
paar minuutjes zachtjes sudderen. Breng op
smaak met peper en zout.
Zeef de soep opnieuw, nu door een fijne zeef,
om de resten van de gepureerde mosselen te
verwijderen. Breng de soep terug op
temperatuur om op te dienen.
Andere bereidingen. Snijd een stukje écht
Zeeuw spek in fijne blokjes. Bak ze in een
lepeltje olijfolie. Bak in dezelfde pan croutons,
op blokjes gesneden van een dik stuk oud
brood. Bak de gepaneerde mosseltjes in een
bodempje olie. Zet klaar: een potje zure room,
een dilletakje per bord, gesnipperde bieslook.
Afwerking. Dit wordt een presentatie met een
‘droog’ bord. De soep wordt aan tafel
opgediend uit een soepterrine. Neem diepe
soepborden en maak in het midden ervan een
hoopje met gebakken mosseltjes, croutons en
gebakken spekjes.
Werk af met een toefje zure room met daarop
wat cayennepeper, een sprietje dille en
gesnipperd bieslook.
Giet de soep in een voorverwarmde
soepterrine. Giet aan tafel de soep in de
borden, rond de droge ingrediënten.
Zeeuws spek
olijfolie
mosselkruiden
peper en zout
cayennepeper
koffieroom
room
dille
cider brut
eieren
paneermeel
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.