Zeeuwse mosselsoep met cider
De mosselen. Snijd een ui in halvemaantjes. Plet een paar
knoflookteentjes. Snijd een selderstengel, een stuk preiwit en
een geschilde wortel in schijfjes. Stoof deze groentenmix een
paar minuten in wat boter in een grote kookpot. Voeg een
tweetal eetlepels mosselkruiden toe en meng. Giet er twee
glazen cider bij en breng de bereiding aan de kook.
Voeg nu een kilo gekuiste mosselen toe, roer om, zet het
deksel op de pot en laat op volle kracht een paar minuutjes
koken. Als er sterke stoom onder het deksel ontsnapt, kan je
nagaan of de mosselen goed opengegaan zijn.
Haal de mosselen uit hun schelp. Bewaar een kwart ervan en
laat die volledig afkoelen. Wentel ze daarna achtereenvolgens
in vloeiende bloem, eiwit en paneermeel. Bewaar ze afgedekt
in de koelkast.
Pureer de rest van de mosselen met de staafmixer onder
toevoeging van een scheut kookvocht. Zet dit gepureerde
mosselvlees even langs de kant.
De soep. Schep de rest van het mosselvocht met de groenten
erbij, in een neteldoek. Wring er zoveel mogelijk vocht uit in
een propere kookpot.
Giet er het gepureerde mosselvlees bij, samen met de rest
van de fles cider, een flesje culinaire room en een flinke
scheut koffieroom. Breng aan de kook en laat daarna nog een
paar minuutjes zachtjes sudderen. Breng op smaak met peper
en zout.
ingrediënten - info
Zeeuwse mosselen
prei
selder
wortelen
uien
knoflook
bieslookboter
oud brood
vloeiende bloem
Zeef de soep opnieuw, nu door een fijne zeef, om de resten
van de gepureerde mosselen te verwijderen. Breng de soep
terug op temperatuur om op te dienen.
Andere bereidingen. Snijd een stukje écht Zeeuw spek in
fijne blokjes. Bak ze in een lepeltje olijfolie. Bak in dezelfde
pan croutons, op blokjes gesneden van een dik stuk oud
brood. Bak de gepaneerde mosseltjes in een bodempje olie.
Zet klaar: een potje zure room, een dilletakje per bord,
gesnipperde bieslook.
Afwerking. Dit wordt een presentatie met een ‘droog’ bord.
De soep wordt aan tafel opgediend uit een soepterrine. Neem
diepe soepborden en maak in het midden ervan een hoopje
met gebakken mosseltjes, croutons en gebakken spekjes.
Werk af met een toefje zure room met daarop wat
cayennepeper, een sprietje dille en gesnipperd bieslook.
Giet de soep in een voorverwarmde soepterrine. Giet aan tafel
de soep in de borden, rond de droge ingrediënten.
Zeeuws spek
olijfolie
mosselkruiden
peper en zout
cayennepeper
koffieroom
room
dille
cider brut
eieren
paneermeel
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.